Nauka zvanično priznaje da je ušuškavanje dobro za nas

Jesenji i zimski dani su idealni za ušuškvanje u toplo ćebe.

Bilo da se vraćate kući nakon napornog dana, ili ste odlučili da vikend provedete opuštajući se kod kuće, sofa i krevet vas pozivaju u zagrljaj.

Ali postoji i naučno objašnjenje zašto je ušuškavanje dobro za nas? Zašto nam se toliko sviđa i kako nam pokrivač pomaže da nastavimo svežiji svoj zahtevni svakodnevni život?

Ušuškavanje kao lek za teška vremena

Ako uživate u grljenju i svaki put kada je loše vreme razmišljate o svom kauču i krevetu, onda je ušuškavanje verovatno jedna od vaših omiljenih „aktivnosti“ u sezoni jesen/zima. Šta je tako magično u skrivanju između ćebadi i šoljica tople čokolade? Zašto se osećamo prijatnije nego ikada u ovim hladnim i kišnim danima, umotani u ćebad?

Pokrivanje teškim ćebetom

U ovom trenutku ne možete da skrolujete po društvenim mrežama, a da ne naiđete na fotografiju na kojoj neko leži sklupčan pod teškim ćebetom. Ako ste se pitali da li se ova pahuljasta i topla čuda namesnki tokom jeseni i zime kotriste u reklamnim kampanjama, niste sami. U stvari, iza toga stoji čitava nauka, a ove fotografije „govore“ mnogo o nama, posebno o osobama sa anksioznošću.

Teško ćebe ima svoju ulogu: sa ravnomerno raspoređenom težinom ono nas zapravo grli dok se njime pokrivamo. Njegove koristi su dvostruke. Pokrivač čvrsto grli naše telo i prizemljuje nas, dok svaka od ovih radnji utiče na nivo hormona, ublažavajući stres.

Težina zagrljaja

Zatvorite oči i pomislite na čvrst zagrljaj. Zagrljaji čine da se osećamo bolje jer oslobađaju oksitocin, hormon koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska, usporava rad srca i čini da se osećamo opušteno. Simulacija zagrljaja, kao što je pokrivanje teškim ćebetom, takođe može osloboditi serotonin, hormon koji smanjuje stres. Teška ćebad takođe čine da se osećamo sigurnije. 

Ako tražite idealno teško ćebe za vas, potražite ćebe koje odgovara 10% vaše telesne težine. Obavezno pažljivo pročitajte opis proizvoda pre nego što izaberete.

Ako u bilo kom trenutku vaš stres počne da ometa vaš život, razgovarajte sa lekarom ili terapeutom.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group