Šta je Coffee Nap ili kako će vam kafa pre spavanja pomoći da bolje spavate?

Svako od nas periodično ima snažnu želju da spava usred dana. Najčešći uzrok je nedostatak sna noću, ali čak i vlasnici savršenog režima povremeno imaju ovaj problem. Naravno, nemaju svi priliku da odspavaju usred radnog dana, ali ako možete da odvojite 20-30 minuta za dremanje, svakako ne treba odustati od sna.

A da bi kratak dnevni san bio efikasniji i da biste se probudili sa maksimalnom količinom energije pre nego što zaspite, trebalo bi da popijete kafu.

Da, ova ideja zvuči apsurdno. Kofein je moćan stimulans koji se bori protiv pospanosti, a na prvi pogled može izgledati da ispijanje kafe pre spavanja ne samo da neće poboljšati kvalitet sna, već vam uopšte neće dozvoliti da zaspite. Međutim, nauka ima potpuno suprotno mišljenje o ovom pitanju: efikasnost Coffee Nap (ovo ime je dobila ova neobična vrsta opuštanja) dokazana je mnogim kliničkim studijama.

@ENDLESSLYLOVECLUB

Kako to radi? Da bi kafa delovala, mora da prođe kroz digestivni trakt pre nego što uđe u krvotok. Ovaj proces traje oko 20-30 minuta. Korišćenje ovog perioda za spavanje je veoma plodno i povremeno povećava efikasnost okrepljujućeg pića. Činjenica je da se tokom spavanja količina adenozina (neurotransmitera koji pojačava osećaj pospanosti) smanjuje, a ne ometa rad kofeina. Probudeći se nakon 30 minuta takvog sna nakon „kafe“, osećamo se budnije, fokusiranije i spremnije da se vratimo na posao.

Da bi Coffee Nap funkcionisao kako treba, postoji nekoliko pravila kojih se treba pridržavati. Kafa bi idealno trebalo da bude crna (espreso ili filter), ali ako ne možete da pijete svoje piće bez aditiva, pokušajte da se ograničite na mleko ili pavlaku i bez šećera. Odmah nakon što popijete kafu, podesite alarm i idite u krevet. Vreme spavanja nikada ne bi trebalo da prelazi 30 minuta. U suprotnom, rizikujete da pređete u duboku fazu sna i dobijete slomljeno stanje i povećanu razdražljivost umesto povećanja energije.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group