Kako koristiti propolis?

Da biste bili zdravi i lepi, nije neophodno trošiti velike sume novca. Danas govorimo o propolisu - prirodnom proizvodu koji se koristi u raznim kozmetičkim proizvodima.

Propolis je prirodna smolasta smesa koju prave pčele. Sadrži mnoge lipofilne materijale koji se sakupljaju iz listova i pupoljaka različitih biljaka, kao i voska i enzima pljuvačke - b-glukozidaze. Pčele ga koriste u izgradnji i popravci košnica, za pukotine i izravnavanje zidova. Propolis im omogućava da se zaštitite od ekstremnih klimatskih uslova, pa čak i mikroba.

Propolis je korišćen i u drevnim civilizacijama - Egipćani i Rimljani su ga koristili kao konzervans, antiseptik i antipiretik. Sastav propolisa zavisi od biljaka iz kojih su pčele sakupljale. Odnos obično izgleda ovako: 50% smola, 30% voska, 10% eteričnih ulja, 5% polena i 5% minerala i organska jedinjenja. Sve zavisi od klime, tako da je gotovo nemoguće pronaći isti propolis koji ste koristili prošli put.

Propolis se može primeniti lokalno, iako neki preferiraju da koriste tablete ili kapsule za stimulaciju imuniteta. Eksperimentalne studije pokazuju da je sigurna koncentracija za odrasle oko 1,4 mg / kg dnevno ili 70 mg / dan. Pošto je ovo proizvod koji potiče od biljaka i insekata, može izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi, tako da ako ste prethodno doživeli negativnu reakciju na med ili polen, vrlo je verovatno da vam je propolis kontraindikovan.

U galeriji vas čeka nekoliko načina primene propolisa u svrhu očuvanja zdravlja ali i dobrog izgleda...

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group