Zdravlje & Fitnes - Ishrana

Kako da kontrolišete glad?

Da li vam se čini da ste uvek gladni?

Koliku god porciju sebi da namenite, ako imate potrebu da dosipate još ili da u rekordnom roku tražite još nešto za grickanje, znak je da imate problem sa kontrolisanjem gladi. Zašto je uopšte potrebno da kontrolišete glad? Pre svega jer je to jedini način da održite željenu težinu i izgubite suvišne koligrame. I pre nego što pomislite da to nije nešto što biste mogli da savladate, dozvolite nam da istaknemo suprotno – možete vi to! A mi vam danas donosimo strategije koje će vam pomoći da kontrolišete glad. Osim za regulaciju telesne težine, kontrola gladi je važna i za prevenciju bolesti srca, dijabetesa, hipertenzije i metaboličkih poremećaja. Kontrola gladi nije gladovanje, već shvatanje razlike između fizičke i mentalne gladi.

KAKO GLAD FUNKCIONIŠE?

Glad kontrolišu tri hormona – insulin, grelin i leptin. Kada ne jedete duže od 3-4h, nivo insulina opada jer nema hrane koja bi mogla da se nosi do ćelija. Funkcija insulina je da prenosi glukozu odnosno razloženu hranu iz krvotoka do ćelija kako bi vam obezbedila energiju. Kada se to dogodi na scenu stupa hormon gladi – grelin. Kada ste gladni vi naravno jedete. Čim telo doživi porast nivoa glukoze, na scenu stupa hormon kontrole gladi – leptin, koji vas sprečava da jedete više nego što vam je potrebno. Ali ako je leptin tu da vas spreči da jedete previše zašto to ne uradi? Zašto vam dozvoljava da jedete previše? Usled čestog prejedanja vaš mozak prestaje da reagije na leptin. Što više masti skladištite u svom telu to je leptin nemoćan da vas spreči da jedete više nego što treba.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group