Feritin: Hrana koja povećava apsorpciju gvožđa

Feritin je vrsta proteina koji skladišti gvožđe u ljudskom telu. U suštini, količina feritina u našoj krvi ukazuje na nivoe gvožđa u našem telu.

Feritin oslobađa deo uskladištenog gvožđa kada mu nivoi padnu, čime se održava stalna zaliha gvožđa u telu. Međutim, ako su nivoi gvožđa konstantno niski ili postoji zdravstveno stanje koje iscrpljuje više od normalnog, nivoi feritina u telu se automatski smanjuju, rizikujući anemiju zbog nedostatka gvožđa.

Ključ za adekvatne zalihe feritina u vašem telu je da redovno konzumirate dovoljno gvožđa. Odraslim ženama je potrebno 18 mg gvožđa dnevno do menopauze, kada se njihove potrebe podmiruju sa 8 mg. Međutim, ako imate nedostatak gvožđa, vaš lekar može da vam preporuči da privremeno povećate unos gvožđa i putem suplemenata, dok se nivoi gvožđa u vašem telu ne povećaju.

Hrana koja povećava feritin

Na sreću, povećanje feritina se može postići brzo i efikasno uravnoteženom ishranom. Praktično, hrana bogata gvožđem, shodno tome povećava nivo feritina.

Proteini životinjskog porekla

Jaja, džigerica, govedina, ćuretina, piletina

Mahunarke

Beli i crveni pasulj, sočivo, slanutak, grašak

Orasi i semenke:

Seme bundeve, indijski orasi, kikiriki, susam, pistaći, bademi

Proizvodi od celog zrna:

Ovas, kinoa, smeđi pirinač, testenina od celog zrna pšenice, hleb od celog zrna

Povrće:

Paradajz, krompir, kupus, brokoli, spanać

Voće:

Suve smokve, suvo grožđe, suve kajsije

Kako povećati apsorpciju gvožđa

Vitamin C

Vitamin C može povećati apsorpciju gvožđa do 72%, jer pretvara trovalentno gvožđe u dvovalentno, stvarajući kompleks koji se može apsorbovati. S druge strane, ne preterujte sa hranom koja sadrži kalcijum, kao što su mlečni proizvodi, kafa, čaj i kakao, koji mogu da inhibiraju apsorpciju gvožđa u telu.

Kada uzimati suplemente gvožđa

Suplementi gvožđa takođe pomažu u sprečavanju ili lečenju niskog feritina, ali treba da potražite savet lekara pre nego što uzmete bilo kakav dodatak ishrani. Nivoi feritina se mogu lako proceniti izvođenjem jednostavnih testova krvi.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group