Da li su trešnje dobre za vas ili sadrže previše šećera?

Posebno je prijatno jesti hranu koja je odličnog ukusa, dok u isto vreme donosi korist našem organizmu.

Baš to se može reći i za trešnje, voće čija je sezona već počela, budući da imaju mnoge prednosti u odnosu na ostalo sezonsko voće, veoma su korisne za organizam i lako mogu postati korisna zamena za slatkiše i druge grickalice.

Otkrivamo koliko su trešnje zaista korisne za vas i zašto bi trebalo da budu uključene u vašu ishranu ove sezone.

Sadrže puno vlakana

Nije uvek lako dobiti preporučenih 25-30 g vlakana dnevno, jer je ovo veoma koristan element u tragovima koji je potreban našem telu. Šolja trešanja sadrži 3 g vlakana, tako da ukusno voće može postati odličan izvor.

Ishrana bogata vlaknima pomaže u održavanju zdrave telesne težine, poboljšanju zdravlja creva, smanjenju holesterola i rizika od srčanih oboljenja, pa čak i sprečavanju visokog nivoa šećera u krvi.

Trešnje deluju kao antiinflamatorni agensi

Da li vas bole mišići ili zglobovi? Trešnje bi mogle biti vaš novi slatki lek za ublažavanje bolova. Istraživanja pokazuju da su bogate antocijaninima, grupom polifenola koji se bore protiv upale tkiva na isti način na koji to rade lekovi poput ibuprofena.

Dobre su za srce

Antocijanini koji se nalaze u trešnjama takođe mogu biti dobri za vaše srce. Istraživanja pokazuju da ove supstance mogu igrati ulogu u prevenciji srčanih bolesti smanjenjem upale i promovisanjem zdrave funkcije arterija.

Trešnje poboljšavaju kvalitet sna

Prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje, trešnje su prirodni izvor hormona melatonina, koji pomaže u kontroli unutrašnjeg sata vašeg tela i promoviše zdrave obrasce spavanja. Konzumiranje 25 trešanja dnevno može vam pomoći da spavate bolje i duže. Nacionalna fondacija za spavanje preporučuje da jedete trešnje neposredno pre spavanja za maksimalnu korist.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group