Zdravlje & Fitnes - Fitness

Vežbanje je lako ako sledite instrukcije profesionalnih trenera

Budući da je vežbanje veoma korisno kako za telo, tako i za um, mogli bismo da pomislimo da je više vežbanja, ujedno i bolje.

To bi podrazumevalo da se odabranom vrstom vežbanja bavite svaki dan, zar ne? Pre svega, to zavisi od vežbi kojima ste posvećeni i cilja koji ste sebi postavili. Kako bismo vam pomogli da pronađete balans, i ne preterate sa vežbanjem koje će vaše mišiće previše isforsirati, pitali smo kondicione trenere za njihov stručni savet.

Profesionalni treneri savetuju da se prosečna odrasla osoba oko 150 min dnevno bavi kardio treningom, i to najmanje dva puta nedeljno. Ukoliko je ovo previše za vas, i ako preferirate kraće vežbe u vidu fitnesa, trebalo bi da znate kako pravilno da optimizujete svoje napore i ne poništite njihov učinak.

Prednosti svakodnevnog vežbanja:

MANJA STATIČNOST

Prednost bilo kakve vrste vežbanja je zaprvo u tome što vas odvaja od stolice i omiljene fotelje. Kada svakodnevno vežbanje postane rutina, razbiće naviku celodnevnog sedenja i eliminisati statičnost. Više pokreta – zdraviji život.

LAKŠE ĆETE DOSEĆI ŽELJENU KONDICIJU

Doslednost je ključ svakog uspeha. Ako ste istrajni u tome da vežbate svaki dan, veće su šanse da ćete lakše doći do željene kondicije. Vežbanje na dnevnoj osnovi, može vam pomoći da vremenom povećavate intenzitet vežbi i sa lakoćom postižete zacrtane ciljeve.

AKTIVNO VEŽBANJE SMANJUJE STRES

Najlakši način da se oslobodite stresa jeste da svu frustraciju, nakupljenu teskobu, bes i nezadovoljstvo izbacite iz svog organizma prilikom intenzivnog vežbanja. Svakodnevno vežbanje je blagonaklono za ljudski um, u velikoj meri.

Nedostatak svakodnevnog vežbanja:

NEDOVOLJNO VREMENA ZA OPORAVAK MIŠIĆA

Vašim mišićima je potreban odmor, a premalo vremena za to može biti kontraproduktivno. Ne samo da ćete osećati bol u mišićima tokom vežbanja, već će i brojne vežbe biti neizvodive upravo zbog toga što se vaši mišići nisu oporavili. Treninzi snage razbijaju mišićno krivo, i njemu je potrebno vreme da bi se oporavilo. Ako želite dobre rezultate, usporite, dajte sebi oduška i svom telu vremena.

Ako pak želite da vežbate svakog dana, preporuka profesionalnih trenera je da postavite sebi strateški plan. Kombinacijom intenzivnih vežbi i npr joga istezanja, brzog hodanja, meditacije ili nekih laganijih vežbi, možete sebi osigurati efikasno i učinkovito vežbanje, bez opterećenja mišića.

Ž.J.

Izvor: Women's Health

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group