Sve što treba da znate da biste smršali hodajući

Da li moramo da brojimo korake kada hodamo ili jednostavno odlučimo da hodamo više?

Svetska zdravstvena organizacija je jednom preporučila „10 hiljada koraka dnevno“ da biste postali fit i uživali u svim dobrim zdravstvenim prednostima vežbanja.

Prema dr Liju, profesoru epidemiologije na Univerzitetu Harvard, broj je rezultat marketinške strategije pokrenute u Japanu, gde broj 10 hiljada na japanskom liči na čoveka koji hoda. Njegovo istraživanje, objavljeno prošle godine u Žurnalu Američkog medicinskog udruženja, zaključilo je da 10.000 koraka nije loše za zdravlje, ali nije neophodno biti u formi i zdrav.

4.400 je dovoljno bilo da se intenzivno šeta parkom ili to čini polako u svojoj kući. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje najmanje 150 minuta umerenih aerobnih vežbi ili 75 minuta vežbi visokog intenziteta. Hodanje je najudobnija i najlakša aerobna vežba, bez obzira da li merimo svoje korake ili ne i svi naučnici se slažu da hodajući više od 4 hiljade koraka dnevno (oko 40 minuta) možemo da izgubimo težinu, steknemo bolje zdravlje i blagostanje.

Neki dobri razlozi da više hodate

Smršaćete

Hodanje se smatra jednom od najboljih metoda vežbanja za gubitak težine. Koliko kalorija ćete izgubiti dok hodate zavisi od mnogih faktora, kao što su intenzitet vežbanja, brzina, težina itd. Ali ako želite da vidite razliku, dovoljno je da hodate više od 70 minuta svakog dana.

Imaćete bolje zdravlje

Vežbanje čini da se osećamo bolje, a posebno hodanje, prema istraživanjima, može da smanji stres, depresiju i opšte loše raspoloženje. Takođe može povećati vaše samopouzdanje ili negativne emocije tokom pandemije i uzdržavanja od društvenih događaja.

Smanjuje proširene vene

Pokazalo se da često hodanje smanjuje pojavu proširenih vena sve dok nosite prave patike za udobne korake.

Povećava mišićnu masu kako starite

Prema istraživanjima, hodanje može smanjiti gubitak mišićnog tkiva koji se javlja prirodno kako starimo, osiguravajući jače i funkcionalnije telo.

Pomaže varenje

Možda smo naučili da posle jela ne vežbamo odmah, ali je hodanje dozvoljeno! Umesto da sedite na kauču, šetajte pola sata kako biste održali nivo šećera u krvi stabilnim i pomogli svom sistemu za varenje da radi svoj posao.

Trikovi koji će vam pomoći da hodate više svakim danom

1. Parkirajte auto dalje. Bićete manje pod stresom ako ne nađete mesto u blizini posla.

2. Nađite vremena za šetnju. Pođite ranije na posao ili prošetajte pre nego što se vratite kući.

3. Postavite realne ciljeve. Ne ciljajte na 4 hiljade koraka ako uopšte ne hodate. Počnite polako i postepeno kako ne biste bili razočarani.

4. Učinite hodanje zabavnijim. Stavite slušalice i slušajte svoju omiljenu muziku ili prošetajte područjem sa prekrasnim pogledom, kao što su planine, more ili kvart sa prelepim kućama.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group