Zdravlje & Fitnes - Fitness

Šta je to kardio trening prema mišljenju stručnjaka?

Do sada ste već verovatno slušali sa brojnih strana o pozitivnom učinku kardio treninga.

Stručnjaci na polju fitnesa preporučuju najmanje 150 minuta nedeljno umerenog kardio treniga, ali šta je tačno kardio? Odnosno kakav način vežbanja se smatra odgovarajućim za klasifinaciju u kardio grupu?

Kratak odgovor glasi: kardio je skraćeni naziv za kardiorespiratorne treninge. Odnosni se na sve vežbe koje stvaraju takvu energiju u vašem sistemu, koja povećava otkucaje vašeg srca i dovodi do bržeg pumpanja krvi kroz vene.

Rezultat: kardio trening čini vaše telo, tačnije vaše srce sposobnim, da isporuči više kiseonika mišićima. Kako biste utvrdili vašu kardio-fitnes liniju, uporedite vaše otkucaje srca u stanju mirovanja, sa onim dok trenirate. Mnogo faktora utiče na otkucaje srca u stanju mirovanja – od starosti, preko fizičke spreme i aktivnosti u toku dana.

KOJE SU PREDNOSTI KARDIO VEŽBI?

Što se tiče dugoročne koristi, kardio vežbanje smanjuje vaš ukupan rizik od bolesti i iznenadne smrti. Ono vas podmlađuje i čini otpornijim. Ljudi koji se bave ovakvom vrstom fitnesa, deluju znatno mlađe od onih koji su neaktivni većinu svog života. Redovnim trčanjem, na primer, smanjuje se vrednost krvnog pritiska u arterijama i podmlađuje organizam u celosti. Kardio trening je ključan za osobe koje hoće za izgube suvišne kilograme i telesnu masnoću. Kada kombinujete kardio trening sa treninzima snage, omogućavate svom telu da sagori kalorije u velikom obimu. Osim toga, kardio vežbanje deluje pozitivno i na mentalni sklop, boreći se efikasno sa simptomima depresije.

KOJE SU NAJBOLJE VRSTE KARDIO VEŽBI?

Plivanje: savršen vid treninga za sve one koji ne žele da vrše preveliki pritisak na svoje zglobove. Plivanje je izvrstan način kardio treninga koji je pogodan za sve uzraste i fizičke spreme.

Planinarenje: ovaj vid kardio treninga ne podstiče samo fizičku aktivnost, već i blagotvorno deluje na mentalni sklop i emocionalno zdravlje. Boravak u prirodi odmara mozak i doprinosi tome da dišete dublje i spokojnije.

Trčanje: jedan od najefikasnijih kardio treninga je svakako trčanje. Ako tražite način da aktivno delujete na rad svog srca, opredelite se za ovaj vid treninga.

Ž.J.

Izvor: Women's Health

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group