Saveti za vidljive rezultate napornog vežbanja

Ukoliko flašica vode ostane netaknuta tokom treninga, znajte da vas očekuju grčevi u mišičima i bol.

Ako redovno odlazite u teretanu, onda sigurno znate da je pored redovnog vežbanja veoma važno da vežbe radite pravilno. Bolje je da uradite vežbu jednom ispravno nego da deset puta uradite pogrešno.

Pored ispravnog izvođenja svake vežbe, evo na šta treba da obratite pažnju ako želite da postignete vidljive rezultate.

1. Ispravite leđa

Položaj tela je veoma važan prilikom vežbanja. Dok stojite, držite leđa u pravom položaju i dišite duboko. Ne samo da ćete tako dobiti više energije, već će efekat vežbanja biti bolji. Ukoliko stojite sa savijenim leđima ne možete pravilno da dišete i na taj način mišići su zategnuti. Dakle, ramena i grudi napred, ispravite leđa i vezbanje će biti efikasnije.

2. Nemojte držati predmete čvrsto

Puls može biti ubrzan ako čvrsto držite teg ili ako se za šipku tokom vežbanja držite previše čvrsto. Vaše ruke neće biti opuštene, a tokom vežbanja, pojačaćete puls. Ovo će automatski dovesti do bržeg zamaranja i trošenja energije koja vam je potrebna da završite vežbanje.  

3. Ne radite vežbe brzo

Prebrzo ponavljanje pokreta povećava krvni pritisak i rizik od oštećenja mišića. Pokušajte da svaki set vežbi radite polako i ispravno. Osetićete kako se vaše telo brže zateže i kako postajete izdržljiviji tokom treninga. Udahnite, pravilno uradite pokret izdahnite. Nije teško!

4. Ne radite stalno iste vežbe

Veoma je važno da treniranje bude zanimljivo i da vam drži pažnju. Ukoliko stalno radite iste vežbe, treninzi će vam postati dosadni. Unapredite svoj fitnes program tako što ćete raditi različite vrste vežbi. Nema potrebe da stalno radite čučnjeve i trbušnjake ako želite da zategnete zadnjicu i imate ravan stomak. Postoji mnogo različitih vežbi dizajniranih za određenu oblast tela. Vaše telo će na taj način brže postići željeni oblik.

5. Ne preskačite zagrevanje

Svaki put kada preskočite zagrevanje, imajte na umu da zatrpavate vaše telo da radi pre nego što kiseonik dospe u krv i stigne do mišića. Verovatno ne želite da podignete puls prebrzo i umorite se, zato uvek odvojite 5 do 10 minuta za zagrevanje. Na taj način postepeno podižete temperaturu svog tela.

6. Nemojte prestati sa vežbanjem naglo

Od trake za hodanje nikada nemojte otići u svlačionicu i sedeti na klupi. Ovaj potez odmah treba zaboraviti, jer je to pravi “fitnes zločin”. Dobićete upalu mišića svaki put kada zaustavite vežbanje naglo. Dozvolite srcu da se smiri, tako što ćete na kraju treninga raditi sporije vežbe i duboko disati.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group