Odlične vežbe za istezanja stopala

Štikle jesu najseksi i najlepša obuća za žene, ali su istovremeno i najneudobnija koja zna da nanese ogroman bol u stopalima...

Prema sportskom fizioterapeutu Brajanu Houku, dnevno napravimo oko 50 000 koraka. Za one koje nose štikle, pritisak na stopala je veći, pa je samim tim osećaj u njima kao da smo prešli mnogo više. Nošenje štikli može naneti velike probleme stopalima kao što su bolovi u petama, bolna upala tkiva, skraćena Ahilova tetiva i mnoge druge. Ako vam češći prelazak u ravniju obuću nije opcija, isprobajte ove vežbe svaki put kada izujete štikle. Na ovaj način ćete smanjiti oštećenja, a bol će vremenom postati manji i podnošljiviji.

1. Rotiranje članaka

Ovo istezanja pomaže kod smanjenja grčeva u mišiću i njegovo skraćivanje. Rotirajte svaki članak u pravcu kazaljke na satu i obrnuto nekoliko puta. Broj je neograničen, tako da možete uraditi ovu vežbu bezbroj puta.

2. Masaža tabana

Uzmite tenisku lopticu, limenku ili flašicu sa vodom i blago stopalom stanite na odabrani predmet. Masirajte taban, tako što ćete ga nežno pomerati u svim pravcima zajedno sa npr. lopticom. Ova vežba pomaže za oslobađanje tenzije i upalu plantarne fascije (povreda dela tetive ili ligamenta koji se nalazi duž tabana, od pete ka prstima).

3. Istegnite prste na nogama

Istegnite prste na nogama napred i nazad i dobro izmasirajte pete. Ovo će povratiti prirodan položaj stopala koji je uglavnom zgrčen i promenjen tokom nošenja štikli.

4. Istegnite listove

Skraćeni mišići lista i Ahilove tetive su česta nuspojava čestog nošenja štikli, tako da je njihovo istezanje obavezno! Jednu nogu stavite ispred druge, a zatim se savijte ka kolenu koje je ispred i podignite prste, oslanjajući se na petu. Na ovaj način ćete istegnuti mišiće lista. Zatim promenite stranu.

Česta greška kod ove vežbe je da dozvolite da vam taban “padne” na pod tokom istezanja lista. Ovakva greška može izazvati plantarnu fasciju. Zbog toga postoji i drugi način istezanja: podignite stopalo noge koja je pozadi, težinu prebacite više na spoljnu stranu stopala i pokušajte da podignete palac, kako bi se tetiva bolje istegla. Svu težinu prebacite napred i budite u tom položaju oko 15 sekundi, a zatim zamenite nogu.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group