6 razloga da dodate trčanje u svoj život

Čak i ako niste veliki ljubitelj aerobnih vežbi, postoji bar jedan razlog koji će vas ubediti da počnete da trčite.

Trčanje je među najpopularnijim vežbama jer ga izvode različite starosne grupe bez ograničenja, ne zahteva opremu i može se primeniti na bilo kom otvorenom prostoru. To je deo aerobne vežbe i nudi niz prednosti kako za telo tako i za duh, a rezultati vežbanja su uočljivi već od prvih treninga. Iako vam u početku deluje malo teško i osećate da previše naprežete telo, nakon što se naviknete, vaše telo postaje jače.

I šta to znači? Sledećih 6 razloga objašnjavaju sve!

Doprinosi dobrom funkcionisanju srca

Trčanje je najbolja vežba za održavanje zdravlja srca. Istraživanje objavljeno u naučnom časopisu „Journal of the America College of Cardiology” zaključilo je da nekoliko minuta trčanja dnevno (pet do deset sporim tempom) drastično smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Trčanje popravlja raspoloženje

Jedna od najvećih prednosti ove vežbe je dobro raspoloženje koje obično dobijete nakon treninga. Konkretno, kada trčite, vaš mozak oslobađa endorfine i endokanabinoide, koji deluju kao pojačivači raspoloženja.

Jača vaše zglobove

Trčanje ne samo da ne izaziva probleme sa artritisom, već naprotiv jača kosti. Srodna studija o osteoartritisu, u kojoj je učestvovalo više od 75.000 trkača, otkrila je da trčanje smanjuje rizik od artritisanih problema sa kolenima, jer se kosti i hrskavica vežbaju pokretima nogu.

Pomaže vam da sagorite nepotrebne kalorije

Za trčanje su potrebne značajne količine „goriva“, koje se nalaze u telu u obliku kalorija. Što više "goriva" trošite, više kalorija sagorevate. Osoba sa normalnim indeksom telesne mase može sagoreti do 12 kalorija za samo minut trčanja.

Oslobađa od stresa

Ova konkretna vežba daleko prevazilazi fizičke koristi, dostižući poboljšanje mentalnog zdravlja. Trčanje deluje kao meditacija, nudeći telu blagostanje koje mu je potrebno. Nekoliko studija je dokazalo da i meditacija i trčanje smanjuju stres i bore se sa negativnim emocijama.

Poboljšava pamćenje

Studija objavljena u naučnom časopisu „British Journal of Sport Medicine” otkrila je da redovna aerobna vežba, čija je glavna karakteristika povećanje broja otkucaja srca, deluje zaštitno na hipokampus, deo mozga koji je uključen u radnu memoriju i učenje.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group