3 argumenta zašto je plank bolja od drugih vežbi

Efikasan trening za sve grupe mišića!

Plank je jedna od najpopularnijih vežbi. Radili smo je u školi na časovima fizičkog vaspitanja, a sada nastavljamo da je uvodimo u treninge u teretani i kod kuće, jer je teško smisliti nešto efikasnije. Reći ćemo vam kakve će koristi vaše telo imati od redovnog izvođenja planka, kako je pravilno raditi i zašto se ova vežba s pravom može nazvati jednom od najefikasnijih.

Trenira sve mišićne grupe

Na treningu smo navikli da svaku mišićnu grupu radimo posebno. Mnogi čak podele takve treninge na različite dane i dobiju „dan za noge“, „dan za ruke“, „dan trbušnjaka“ itd. Plank je jedinstvena vežba koja pomaže da se razrade sve grupe mišića. Savršeno jača i zateže ruke (bez stvaranja obimnih mišića na njima), pomaže u radu mišića zadnjeg dela butine i zadnjice, zateže i jača mišiće leđa. Zar nije divno? Jedna vežba - i toliko efekata!

Održava dobro držanje

Slabi mišići leđa i loše držanje su čest problem u doba kancelarijskog posla. Držanje je važno ne samo sa estetske tačke gledišta, već i za zdravlje i blagostanje. Ako su leđa, ramena i vrat dugo u pogrešnom položaju, to može dovesti do niza neprijatnih posledica: od krivine kičme do hronične vrtoglavice i jakog bola. Naravno, postplank je jedna od najefikasnijih. Pomaže u jačanju i održavanju mišića leđa u dobroj formi.

Pomaže u povećanju izdržljivosti

Nekada smo mislili da nema ništa bolje od kardio treninga za povećanje izdržljivosti. Međutim, statičke vežbe, uključujući plank, podjednako se dobro nose sa ovim zadatkom. Stajati u miru nekoliko minuta, držeći se svim mišićima tela, često je teže od trčanja. Ali imajte na umu, uz sve svoje prednosti, plank ne doprinosi sagorevanju masti. Dakle, ako je vaš cilj, pre svega, da smršate, a ne samo da ojačate mišiće, ne možete bez kardio treninga.

Ono što je važno znati

Prva i najveća greška koju svi prave kada počnu da vežbaju plank jeste da pokušavaju da ostanu u istom položaju što je duže moguće. Naravno, ako tek počinjete i ne možete da izdržite više od 15-20 sekundi, vreme treba povećati, ali ne u nedogled. Postavljanje rekorda i stajanje u ovom položaju 4-5 minuta je zapravo neefikasno i beskorisno za zdravlje. Prema kanadskoj studiji objavljenoj u Journal of Strength and Conditioning, petominutni plank je značajno inferiorniji u svojoj efikasnosti u odnosu na pet serija planka u trajanju od jednog minuta. Dakle, ako ne učestvujete u takmičenju „ko će duže ostati u planku“, onda nije potrebno da se testirate.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group