Kako vam "dobre" masti mogu pomoći da izgubite višak kilograma?

Kada samo čujemo reč „masti“, skloni smo da stvaramo negativne asocijacije o svom zdravlju i težini.

Povezujemo ih sa gojaznošću i nizom zdravstvenih problema. Istina je da se salo u našem telu deli na belu "lošu" masnoću i smeđu "dobru" masnoću.

Bela mast, ili belo masno tkivo, je tipična mast koju poznajete. To je glavno skladište energije u telu, koje vam, između ostalog, pomaže u održavanju stalne unutrašnje temperature. Ono što počinje da predstavlja problem i ugrožava vaše zdravlje je kada se akumulira u telu u višku. Zdravstveni problemi povezani sa povećanjem bele masti su dijabetes melitus, hipertenzija, hiperholesterolemija i rak. S druge strane, smeđa mast ili smeđe masno tkivo je mast koja skladišti energiju, ali na manjem prostoru u telu.

Smeđa mast je puna mitohondrija, koje su bogate gvožđem, dajući joj karakterističnu boju. Mitohondrije izazivaju proces termogeneze, metabolički proces u telu. Tokom ovog procesa, telo sagoreva kalorije da bi proizvelo toplotu. Kako starimo, rezerve smeđe masti, koje se skladište oko vrata i grudi, se smanjuju.

Kako dobre masti utiču na metabolizam?

Metabolizam je taj magični mehanizam našeg tela, odgovoran za to kako „sagorevamo“ kalorije koje unosimo svaki dan. Dugo se verovalo da smeđa mast koristi metabolizmu zbog svoje povećane metaboličke aktivnosti. Za razliku od mnogo uobičajenije, bele masti za skladištenje, njena svrha je sagorevanje kalorija za proizvodnju telesne toplote. I baš tako, poznata je i kao "dobra" mast jer pomaže u sagorevanju kalorija i nezdrave visceralne masti.

Kako je možete povećati?

Dok se istraživanja o najboljem korišćenju smeđe masti nastavljaju, naučnici su već identifikovali specifične uslove koji aktiviraju njihovu proizvodnju:

Izlaganje niskim temperaturama

Izlaganje niskim temperaturama može pomoći u pretvaranju više smeđih ćelija masnog tkiva. Neka istraživanja sugerišu da čak i samo dva sata dnevnog izlaganja temperaturama od oko 19°C može biti dovoljno da se promenljiva masnoća pretvori u smeđu. Hladan tuš, hladna temperatura kod kuće ili čak šetnja zimi mogu pomoći u povećanju proizvodnje smeđe masti.

Vežbanje

Istraživanja sugerišu da hormon koji se zove irisin, takođe poznat kao "hormon vežbanja", može pomoći da se bela mast pretvori u smeđu. Nivoi ovog proteina se uglavnom povećavaju sa intenzivnim, aerobnim, intervalnim treningom. Ovaj hormon ne samo da pomaže našem telu da sagoreva masti, već i sprečava njihovo stvaranje.

Rešenje za gojaznost?

Naučnici nastavljaju da istražuju druge uloge koje smeđa mast može da igra u telu izvan termoregulacije. Konkretno, žele da saznaju više o tome kako telo koristi belu mast kao gorivo i kako se ona može koristiti za lečenje gojaznosti, koja ugrožava zdravlje miliona ljudi širom sveta. Naučna otkrića takođe pokazuju da prisustvo smeđe masti može zaštititi od sekundarnih bolesti povezanih sa gojaznošću.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group