Zdravlje & Fitnes - Fitness

Da li je plivanje dobar način za gubitak težine?

Misija savremenih žena je biti fit i osećati se zadovoljno u svojoj koži.

U potrazi za praktičnijim načinima mršavljenja i oblikovanja tela, sigurno ste se upoznali sa kardio vežbama. Pritom mislimo na njihovu ulogu glavne komponente pri gubitku neželjenih kilograma. Ako ste se u poslednje vreme prilikom vežbanja oslanjali na tradicionalne metode u vidu vožnje bicikla ili trčanja, možda ne bi bilo loše da malo promenite rutinu.

Plivanje je ono što vam preporučuju instruktori fitnesa. Kao jedna od najboljih kardiovaskularnih vežbi, plivanje je tehnika koju može da savlada svako i iskoristi njene blagodeti. Ova aerobna vežba pomaže pri ojačanju srčanog mišića, bez opterećenja zglobova poput brojnih drugih klasičnih vežbi, budući da voda apsorbuje oko 90 % vaše telesne težine.

Plivanje u tom pogledu može biti vaš kardio vid vežbanja, ali i trening snage. Sam čin plivanja podiže otkucaje srca i pomaže pri sagorevanju kalorija. Osim toga "borba" sa vodom u toku različitih tehnika plivanja će vam omogućiti da formirate i ojačate vaše mišiće.

Plivanje podrazumeva upotrebu svih mišića duž tela, za razliku do većine drugih vežbi. Svaki zamah u toku plivanja, pokreće celokupno telo. Pa čak i kada se samo održavate na površini vode, vi trošite kalorije. Budući da su vam ruke stalno u pokretu, vežbate vaš gornji deo tela koji je inače jako izazovan za ženski rod, jer žene u principu nisu sklone podizanju tegova i sl. Plivanje slobodnim stilom u proseku od 30 minuta donosi vam sagorevanje od oko 330 kalorija. Leđno plivanje je nešto manje efikasno, svega 240 kalorija, dok prsno plivanje donosi i do 300 kalorija manje.

Ž.J.

Izvor: Women's Health

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group