Zašto su mački zenice uvek proširene?

Baš kao i kod ljudi, oči mačke mogu da vam otkriju mnogo toga o njoj.

Od njenog raspoloženja, pa do zdravstvenog stanja, oči su te koje vam „govore“ ono što vaša ljubimica ne može. Kada pogledate svojoj mački u oči, možda ćete primetiti da su joj zenice blago proširene, ali to je obično normalno. Međutim, ako one ostaju proširene i ne reaguju na promenu svetlosti, to može ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem.

Šta uzrokuje širenje zenica kod mačke?

Do širenja zenica kod mačaka prirodno dolazi kada se oči navikavaju na tamu ili svetlost. Osim toga, strah i uzbuđenje takođe mogu da dovedu do širenja zenica. I na samom kraju kada mačka želi da vam iskaže naklonost njene zenice će biti proširene.

S druge strane ako mačka ima neki zdravstveni problem, njene zenice bi mogle ostati trajno proširene. Starenje generalno dovodi do slabljenja očnog mišića, što omogućava širenje zenica više nego što je normalno. Ako sumnjate na zdravstveni problem, trebalo bi da zatražite pomoć veterinara.

Šta dovodi do toga da su mački zenice stalno proširene?

Nedostatak u ishrani – Uobičajen razlog zbog kog mačkama mogu biti proširene zenice je nedostatak vitamina A i taurina u ishrani. Do ovog dolazi usled konzumiranja nekvalitetne hrane, što se osim na vid može odraziti na njeno celokupno zdravlje.

Slepilo – Mačke mogu postati slepe usled različitih oboljenja. Bolesti bubrega, infekcije očiju i mačiji herpes virus mogu dovesti do stalno proširenih zenica i eventualnog slepila kod mačaka. Dezorijentisanost, nespretno hodanje i udaranje u stvari oko sebe su znaci da mačka ne vidi dobro.

Trovanje – Permetrin je hemikalija koja se koristi u proizvodima za tretman buva i krpelja. Međutim ona može biti izuzetno toksična za mačke. Ukoliko se dogodi da mačka poliže sa svog krzna ovu hemikaliju, to bi moglo dovesti do trovanja, a znaci koji na to ukazuju su širenje zenica, drhtanje i napadi.

Visok krvni pritisak – Hipertenzija kod mačaka je ozbiljno stanje koje može imati strašne posledice, ako se ne otkrije i ne leči. Proširene zenice i letargija su dva simptoma koja ukazuju na visok krvni pritisak kod mačaka. Najčešće ovo stanje dovodi do oštećenja bubrega zbog čega je važno da se na vreme uspostavi dijagnoza.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group