Da li znate zašto vaša mačka grebe stranice svoje kutije sa posipom?

Mnogi oblici mačijeg ponašanja mogu da budu čudni ljudima.

Čini se da, koliko god dugo delili isti životni prostor sa njima, mačke i dalje ostaju misterija. Čak i ako vaša mačka ne ispoljava često svoje čudne oblike ponašanja poput zurenja u prazan zid ili hvatanja nečeg nevidljivog u vazduhu, može vas iznenaditi kada krene da grebe stranice svoje kutije sa posipom. Iako izgleda prilično čudno, ovo ponašanje najčešće nije nešto što bi trebalo da vas zabrinjava.

Najčešći razlozi zbog kojih mačka grebe stranice svoje kutije sa posipom su:

Obeležavanje teritorije – Budući da su sve mačke sklone ka obeležavanju teritorije, nije iznenađujuće što žele da obeleže i nešto poput kutije sa posipom što zaista smatraju samo svojim vlasništvom. Mačije šape na sebi imaju mirisne žlezde koje ostavljaju poseban trag kada se njima pređe po nekoj površini, odnosno kada se ona ogrebe.

Održavanje kandži – Kako bi mačije kandže bile u savršenom izdanju one moraju da se održavaju. Mačke to postižu grebanjem određenih površina zahvaljujući čemu se troši spoljašnja ljuska. Preporučljivo je mačkama skraćivati kandže svakih 10 dana kako bi se smanjila njihova potreba za grebanjem. Takođe, stub za grebanje je nešto s čim ne možete pogrešiti.

Ostavljanje mirisa sa ciljem komunikacije sa drugim mačkama – Ukoliko u svom domu imate više od jedne mačke, velike su šanse da jedna od njih pokušava da komunicira sa ostalima grebanjem stranica svoje kutije sa posipom. Na ovaj način ona ostale mačke upozorava da je ta kutija samo njena.

Potreba za prikrivanjem vlastitog otpada – U prirodi kao što znate mačke zakopavaju svoj izmet, a to im instinkt nalaže kako bi se zaštitile od grabežljivaca. Grebanje kutije sa posipom može da bude produžetak tog čina, jer mačka želi da se uveri da je adekvatno sakrila svoj trag.

Nedovoljno posipa je prisutno u kutiji – Kada čistite mačiju kutiju sa posipom, potrebno je da obavezno dopunite njen sadržaj. Ako u kutiji nema dovoljno posipa to može da bude frustrirajuće za mačku koja pokušava da zakopa svoj učinak.

Posip je zaglavljen između prstiju na mačijim šapama – Ukoliko je mačka obavila svoju nuždu i zakopala „dokaze“, velike su šanse da joj je između prstiju na šapama ostalo posipa. Budući da su po prirodi vrlo pedantne, gotovo sve mačke će vredno raditi na tome kako znaju i umeju da se reše tog posipa. Grebanje stranica kutije sa posipom je jedan od tih načina.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group