Da li su crne mrlje na jeziku psa razlog za zabrinutost?

Psi su fascinantna stvorenja, koja su često u stanju da nas iznenade nekim stvarima vezanim za sebe.

Ako imate psa sa crnim mrljama na jeziku, većina ljudi će pretpostaviti da je on mešanac sa čau čau rasom. Međutim, pravi razlog za crne tačke na jeziku se svodi na melanin i genetiku. Čau čau i njemu slične rase su poznate po ovim mrljama na jeziku, ili po tome što imaju potpuno plavo-crne jezike, ali zapravo svaki pas može imati ovakva obeležja.

Prisustvo crnih tačaka na jeziku psa

Pomenute crne mrlje na jeziku nastaju pigmentacijom i donekle su određene genetikom. Ove mrlje nisu uvek prisutne po rođenju, ali se mogu javiti u prvih nekoliko meseci života šteneta. Dakle, iako je štene rođeno sa prepoznatljivim ružičastim jezikom, ono može dobiti crne fleke kako bude raslo.

Pigmen proizvodi supstanca melanin, koja je takođe odgovorna za boju kose i kože. Ćelije koje proizvode melanin se razvijaju tokom gestacije i raspršuju po embrionu, stvarajući nasumične šare ili mrlje po koži, uključujući i jezik. Ove oblasti mogu izgledati crno, smeđe, sivo, ali i plavo. Date mrlje su slične mladežima i pegama koje se javljaju na koži.

Genetski faktori igraju važnu ulogu u nasleđivanju plavo-crnih jezika. Naučnici su otkrili nekoliko gena koji su povezani sa pojavom ovih mrlja kog čau čau i srodnih rasa, ali nisu utvrđeni specifični geni koji bi objasnili ove osobine. Oni smaraju da genetika određuje da li će psi imati potpuno obojene jezike ili će oni imati mrlje po sebi. Postoje dokazi koji sugerišu da kombinacije više genetskih varijanti mogu objasniti razlike između ružičastih i pegavih jezika.

Na svu sreću nastanak crnih mrlja na jeziku psa ne predstavlja ništa što je štetno za njega.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group