Da li psi smeju da jedu spanać?

Među lisnatim povrćem koje u sebi ima najviše hranljivih sastojaka spanać se smatra prvim na listi.

On u sebi ima gomilu vitamina, minerala i antioksidanata. Takođe, on doprinosi lakšem varenju zbog čega je vrlo poželjno da je u ljudskoj ishrani. Dakle, nije iznenađujuće što se i vlasnici pasa pitaju da li mogu ove zdravstvene prednosti spanaća da podele sa svojim ljubimcima..

Ali, kao što je slučaj i sa mnogim drugim vrstama voća i povrća, pitanje spanaća u ishrani pasa može da bude problematično. Kao što znamo psi su mesožderi i ishrana koja je zasnovana na proteinima (mesu) je ona koja je za njih najbolja. Međutim, poznato je da divlji psi dopunjavaju svoju ishranu vegetacijom kada su im izvori mesa ograničeni. Ali, budući da vaš ljubimac ne mora nužno da jede povrće, budući da mu vi kupujete hranu specijalno izbalansiranu za njega, da li je dobra ideja ponuditi mu malo spanaća?

Da li je spanać dozvoljen psima?

Kratak odgovor: DA. Psi mogu da jedu spanać, a najbolje je da ovo povrće svom ljubimcu dajete u malim količinama. Iako se spanać smatra „super hranom“ za ljude, vaš ljubimac putem njegove pseće hrane već dobija sve što mu je potrebno za rast i razvoj. Ali, trebalo bi istaći da sve prednosti koje spanać donosi ljudima, istovremeno može da ponudi i psima. Spanać je poznat kao efikasan borac protiv raka, a bogat je gvožđem i dijetalnim vlaknima koje potpomažu varenje. Osim toga vašem ljubimcu on može omogućiti da ima jake kosti i sjajnu dlaku.

Opasnosti koje sa sobom spanać donosi psima

Iako je spanać bogat vitaminima, u njemu je prisutna i oksalna kiselina, koja može ometati telo u apsorpciji kalcijuma. Previše ove kiseline može dovesti do oštećenja bubrega kod pasa. Rastvorljivi oksalati sadrže oksalnu kiselinu i vezuju se za magnezijum i kalijum u krvi što ograničava dostupnost ovih elektrolita. Ako pas konzumira previše spanaća iznenadna metabolička neravnoteža može biti uzrokovana niskim nivoom kalcijuma u krvi. Pošto se kalcijum izlučuje kroz bubrege, veća količina koja tuda prolazi može dovesti do otkazivanja bubrega. Međutim, da bi do ovog došlo pas bi morao svakodnevno da pojede veliku količinu spanaća. Dakle, kao odgovoran vlasnik važno je da se postarate da vaš pas konzumira spanać povremeno i u vrlo maloj količini.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group