Da li mužjaci mačaka love?

Većina ponosnih vlasnika mačaka je verovatno provela sate gledajući svoje krznene prijatelje kako vrebaju i napadaju svoje omiljene igračke.

Sede u zasedi, strpljivo čekaju, a zatim se poput lavine obrušavaju na sve što može predstavljati potencijalni plen. Ali, ono što mnogi ne znaju je da nisu sve mačke „mašine za ubijanje“.

Ako ste u potrazi za mačkom koja će vam pomoći da se rešite glodara u svom okruženju, možda se pitate ko su bolji lovci – ženke ili mužjaci mačaka.

Koji pol je bolji u ulozi lovca kada su mačke u pitanju?

Jednako i muške i ženske mačke imaju sposobnost lova. Međutim, da li će to zaista raditi zavisi pre svega od njihove ličnosti i načina na koji su odgajane. Mnogi stručnjaci za životinje smatraju da ženke imaju tendenciju pokazivanja boljih lovačkih veština, zbog svog majčinskog instinkta. Mužjaci s druge strane love iz razonode, dok ženke love sa jakom svrhom. Glavni razlog je taj što ženke moraju da obezbede hranu za svoje leglo. Drugi razlog je taj što je njihovo zaduženje da nauče svoje mačiće kako da love. Samim tim ženke mačaka će provoditi više vremena u lovu nego mužjaci, što ih čini boljim lovcima od njih.

Sposobnost lova muških mačaka

Dakle, već znamo da muške mačke mogu da love kao i ženske. Međutim, na snažan predatorski nagon mačke može uticati toliko toga od okruženja u kom živi, do karaktera i pre svega potrebe za lovom. Samim tim neke muške mačke mogu loviti kako bi se uverile da im je stomak pun, dok druge to rade samo iz zabave. Takođe, rane godine u životu mačke mogu uticati na njene lovačke sposobnosti. Ako je mačiće odgajala majka, veće su šanse da ih je naučila kako da love. S druge strane, ako su rano odvojeni od legla, šanse su da njihove sposobnosti nisu tako dobre u tom pogledu.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group