Činjenice o psima koje su poznate malom broju ljudi

Ne kaže se uzalud da nabavite psa ako želite da vam neko pruža bezuslovnu ljubav.

Psi su zaista jedinstvena stvorenja, koja su već hiljadama godina verni pratioci ljudi. Nedavno je obeležen i međunarodni dan pasa, tačnije 26.8. što nas je podstaklo da potražimo o ovim vernim ljudskim prijateljima neke zanimljive činjenice. U redovima koji slede otkrivamo vam malo poznate činjenice o psima, koje će vas navesti da se još više zaljubite u svog ljubimca.

Pseće obrve su evoluirale kako bi im pružile izražajniji pogled

Svi smo upoznati sa fenomenom psećeg pogleda koji može da otopi i najtvrđe srce. Međutim, prema tvrdnjama stručnjaka psi su tokom godina pripitomljavanja razvili posebne mišiće na licu koji su im omogućili da obrve guraju ka unutra i na gore kako bi bolje komunicirali sa ljudima.

Psi nemaju funkcionalne ključne kosti

U slučaju ljudi, ključne kosti su zadužene za povezivanje ramena sa torzom, što nije isto i sa psima. Kod njih lopatice se povezuju sa ostatkom tela samo mišićima i tkivom. Pseće „ključne kosti“ su napravljene od hrskavice i ne pomeraju se sa ostatkom skeleta.

Svi psi imaju pupak, ali ga je često teško pronaći

Možda nikad niste videli, ni napipali pod prstima pseći pupak, ali kao i većina sisara i vaš ljubimac ima „dokaz“ da je svoje postojanje započeo u majčinoj utrobi. Za razliku od ljudskih beba kojima lekar napravi čvorić od pupčane vrpce kojom su bile vezane za majku, kod pasa ženka koja je dobila mlade zubima preseče tu vrpcu i kroz par dana višak otpadne ostavljajući ovalan ožiljak na stomaku.

Najstariji pas na svetu živeo je 29 godina i 5 meseci

Australijski stočarski pas, po imenu Blui, drži zvanični Ginisov rekord za najstarijeg psa na svetu. On je usvojen kao štene 1901 godine i više od 29 godine radio je rame uz rame sa svojim vlasnicima čuvajući stoku i ovce.

Psi mogu dobiti opekotine od Sunca

Skoro sve vrste pasa mogu zadobiti opekotine od Sunca. Međutim, oni se kratkom i svetlom dlakom, kao i bledom bojom kože su tome najpodložniji. Najbolji način zaštite psa od opekotina koje može izazvati Sunce je njegovo sklanjanje u hladovinu tokom najvrelijih perioda dana.

Činuk je jedna od najređih vrsta pasa na svetu

Prvobitno ova rasa je bila uzgajana u Nju Hempširu početkom 20. veka. Trenutno na svetu ima svega 125 jedinki ove vrste. Godišnje se rodi samo oko 150 štenaca činuk rase, što doprinosi tome da ostaju vrlo retka pasmina.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group