Zašto se bebe ritaju u stomaku?

Trudnoća je puna teških i izazovnih trenutaka, ali ima i svojih magičnih strana.

To su oni mali momenti koji vam dokazuju da se zaista dešava nešto neverovatno u vašem stomaku, da novi život raste u vama. Jedan od njih je prvi bebin pokret, koji željno iščekuju sve majke. Bebino ritanje je svakako jedan od najuzbudljivijih trenutaka u trudnoći. Međutim, da li ste se ikad zapitali zašto se bebe ritaju u stomaku? Da li vam samo javljaju da su tu ili je cela priča malo kompleksnija?

Razlog bebinog ritanja u stomaku

Rađena je najnovija studija na ovu temu i otkriveno je da postoji prilično dobar razlog zbog kog bebe udaraju mame u stomaku. Zapravo taj razlog bi mogao biti vrlo bitan za budućnost sveta. O čemu je reč? Kretanjem u materici, bebe nastoje da povežu svoj nervni sistem. Ovo saznanje može u velikoj meri da doprinese lečenju brojnih neuroloških bolesti, tvrde naučnici.

Osim toga oni smatraju da im ovo otkriće može pomoći i u robotici, odnosno da bi moglo da bude iskorišćeno da roboti postanu agilniji u svetu. Interesantno je da bebe u stomaku mogu da udare silom od čak pola kilograma! Kretanjem u materici bebe uče da kontrolišu svoja tela, iako majkama deluje kao da pokušavaju sa njima da komuniciraju.

Dok je u materici beba koristi sve svoje neurone da vežba kretanje, a mozak dobija priliku da nauči dobrovoljne pokrete kroz vežbe koje ona izvodi. Naučnici dalje nastoje da otkriju kako mozak uči da se „spoji“ sa kičmenom moždinom i uzrokuje pokrete. Na veliko iznenađenje onih koji su smatrali suprotno, istraživači su rekli da se kola nervnog sistema ne zasnivaju na genetici, već da su pojačana pokretima tela u materici.  

Neverovatno je da posle toliko godina istraživanja i proučavanja trudnoće, postoje još uvek mnoge stvari koje su misterija i čiji najmanji delovi poput bebinog pokreta u stomaku mogu da budu tako važni.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group