Koje greške roditelja dovode do anksioznosti kod dece?

Broj dece koja pate od anksioznosti i depresije raste.

Stručnjaci ističu da krivica leži u greškama roditelja. 25,1% dece starosti od 13 do 18 godina pate od anksioznosti, a to je najčešći mentalni poremećaj kod odraslih koji je prisutan kod 18% populacije, prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje.

O čemu se radi?

Prema ekspertima, glavni uzrok problema je zaštitnički stav roditelja. Neka istraživanja sugerišu da deca moraju istraživati više i igrati rizične igre kako bi povećali njihov otpor.

Prekomerna zaštita dece povećava nivo anksioznosti

Istraživači iz Norveške otkrili su da prekomerna zaštita dece dovodi do povećanog nivoa anksioznosti. Deca treba da se popnu na drveće i krovove kuća, pa čak i po cenu lomljenja kostiju tokom procesa.

Današnja igrališta su tako zaštićena da dete ne može ni da se ogrebe. Kada ste poslednji put videli kako se dečaci penju na drvo? Da li se sećate ljuljaški koji su bile toliko visoke da ste mislili da ćete poleteti? Ova dečja zadovoljstva nisu dozvoljena u današnjem načinu vaspitanja.

Deca treba da učestvuju u rizičnim aktivnostima:

Deca treba da dožive efekte rizične igre, prema studiji objavljenoj u časopisu „Evolutionary Psychology“. Istraživači objašnjavaju ovaj stav na sledeći način:

"Reč je o avanturističkim i uzbudljivim fizičkim aktivnostima koje deci omogućavaju da probaju nešto novo. Treba istražiti osećaj gubitka kontrole (uglavnom zbog visine ili brzine) i prevladati strah."

Međutim, u savremenom društvu, roditelji se više fokusiraju na bezbednost dece, posebno kada je u pitanju način njihovog igranja. Ovo je veoma problematično, jer iako deca ne smeju biti povređena s jedne strane, s druge strane su im potrebni izazovi i različiti podsticaji za pravilan fizički i psihički razvoj.

Rizične igre, kao što su igranje u blizini brda ili stena, mogu izazvati pozitivne emocije kod dece i izložiti ih stimulansima kojih su se ranije plašili.

Istraživači su grupisali rizične igre u 6 kategorija:

Velike visine – Ove igre podrazumevaju penjanje, skakanje sa stabilnih ili pokretnih površina, održavanje ravnoteže na velikim predmetima ili ljuljanje visoko iznad zemlje.
Velike brzine – Ove igre uključuju ljuljanje, klizanje, trčanje, vožnju biciklom i na rolerima i nekontrolisano skijanje.
Opasni objekti – Ova grupa uključuje sve oštre predmete sa kojima se deca mogu povrediti i konopci koji bi ih mogli povrediti.
Opasni elementi - Uključuje kamenje, duboku hladnu vodu i vatru.
Gruba aktivnost - Uključuje rvanje i ubod u kome deca mogu biti povređena.

Imajući ovo na umu, sledeći put kada odvedete svoje dete u park, dozvolite mu da se popne na drvo, umesto spuštanja na mali zaštićeni tobogan.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group