Zašto je važno da roditelji bebama pevaju dečije pesmice?

Mogli biste pomisliti da su dečije pesmice tu samo da bi ispunile tišinu u prostoriji u kojoj beba boravi.

Međutim, one pružaju priliku bebama da mnogo toga važnog nauče. Naime, prve dečije pesmice su se pojavile negde oko sredine 16. veka.  Od tad one su sastavni deo odrastanja svakog mališana i korišćene su najviše za uspavljivanje beba.

Ali, one nisu samo prijatne za slušanje već omogućavaju bebama da nauče mnogo toga korisnog. Stručnjaci ističu da bebe koje su više slušale dečije pesmice od svojih vršnjaka, mnogo bolje napreduju u kognitivnom i emocionalnom razvoju. Imajući to u vidu, roditelji bi zaista trebalo da što češće svojim bebama pevaju dečije pesmice.

Pesmice za decu podstiču razvoj jezika

Činjenica je da bebe kojima roditelji od rođenja pevuaju dečije pesmice brže progovaraju od svojih vršnjaka. Osluškujući vas beba pravi razliku između svakog slova, počinje da otkriva šta svaka reč znači i lakše povezuje pojam sa slikom.

Dečije pesmice promovišu motoričke veštine

Bebe nemaju kontrolu nad svojim motoričkim veštinama. Ali, to ne znači da ih ne mogu vežbati dok slušaju vas kako im pevate pesmice. Dok leži na krevetu i pomera ruke i noge slušajući vaš glas, beba uči da kontroliše svoje pokrete. Svi pokreti koji se često ponavljaju vremenom počinju da se dešavaju automatski. A da li je nešto lepše od dečijeg zagrljaja koji je rezultat slušanja dečijih pesmica?

Dečije pesmice regulišu emocije

U svom naranijem uzrastu bebe ne shvataju šta su to emocije. Međutim, kada slušaju pesmice za decu one mogu da počnu da povezuju visinu glasa sa emocijama. Ako ste se ikad zapitali šta pomaže tim neodoljivim bebinim osmesima da se pojave na njihovim licima, dobili ste odgovor. Dečije pesmice omogućavaju mališanima da “povuku paralele” između emocija i tonova koji se izražavaju kroz njih.

Pesmice za decu razvijaju maštu

Mašta se neverovatnom brzinom razvija kod dece, već sa godinu i po dana. Međutim, mnogo ranije je moguće, pa čak i poželjno “zasaditi” seme mašte u dečijoj glavi. To se vrlo lako može uraditi uz pomoć dečijih pesmica.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group