Zašto je važno da majke ostavljaju bebe nasamo sa tatama?

Iako su oba roditelja podjednako zaslužna za nastanak bebe, majka je ta koja ima više prilika i pre nego što ona dođe na svet da se zbliži sa njom.

Takođe, nakon porođaja majka i beba kao da ostaju vezane pupčanom vrpcom. Ali, šta je sa tatom? Kada on dobija priliku da se poveže sa bebom? Iako on nesumnjivo učestvuje u svim dnevnim aktivnostima oko bebe, kada je majka u blizini on je više asistent nego glavni radnik.

S druge strane iako je majci očajnički potrebno malo vremena za sebe, može joj biti veoma teško da se odvoji od bebe. Međutim, budući da mnoge situacije mogu da zahtevaju od nje da to uradi u toku dana, važno je da zna da može da se osloni na svog supruga, da će dobro voditi računa o bebi. Koliko god zvučalo logično da bi otac trebalo jednako da može da vodi računa o bebi kao i majka, mnogim ženama teško pada i sama pomisao da ostave bebu nasamo sa ocem.

Glavni razlog ovakvih misli je taj što je majka zabrinuta da li će se otac snaći sam sa bebom i da li će uraditi sve onako kako bi to ona izvela. Istina je da možda i neće. Tate mogu imati svoj jedinstven način vođenja računa o bebi, ali to ne znači da je on pogrešan. Pored toga postoji čitav niz važnih razloga zbog kojih bi bebu trebalo ostavljati samu sa tatom.

Tatama je potrebno da osete da su važni

Istina je da su muškarci svesni činjenice da nemaju tako jake roditeljske instinkte kao njihove supruge. Mnoge majke imaju materinski instinkt koji im pomaže da brine o svojoj bebi, oslanjajući se samo na svoj osećaj. Očevi to nemaju i oni to znaju. Samim tim, njima je potrebno da se osećaju važnima u životu svoje bebe. Jedan od načina da mu u tom pomognete je da svog supruga ostavite samog sa bebom. Vreme koje provedu sami, doprineće rastu njegovog samopouzdanja.

Tate moraju da znaju da njihov način nije pogrešan

Iako svaki tata zna da ne postoji veća ljubav od majčine i da će ona uvek da uradi sve što je najbolje za bebu, takvo nešto ujedno stavlja i ogroman pritisak na njihova leđa. Tate se često osećaju kao da ih mame gledaju i ocenjuju iz prikrajka kada su u kontaktu sa bebama. Oni razmišljaju o tome da li drže bebu na pravi način, odnosno na onaj koji vi odobravate? Čak i kada niste u blizini, oni razmišljaju o tome. Važno je da date svom suprugu slobodu da radi stvari oko bebe na svoj način.

Samostalna briga o bebi je način da se ona i tata povežu

Mnoge majke nisu svesne toga da oduzimaju očevima priliku da se vežu za svoje mališane, ne dopuštajući im da o njima brinu bez njihovog nadzora. Kao takve, one su neretko nezadovoljne u kasnijem periodu života jer su deca previše vezana za njih i čini se kao da uopšte ne primećuju svoje očeve. Jedino što može da promeni tok ove priče je omogućavanje ocu da nasamo provodi vreme sa bebom.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group