Zašto decu treba da upozorite na lažne dobre ljude umesto na strance?

Od kad znate za sebe, roditelji su vas sigurno upozoravali na osobe koje ne poznajete.

Znali ste da sa strancima ne smete da razgovarate, niti da uzimate bilo šta od njih. Međutim, iako vrlo efikasna za sprečavanje kidnapovanja dece, ova taktika može biti poprilično zbunjujuća za dete, koje će sve ljude oko sebe koje ne poznaje u tom slučaju posmatrati sa strahom u očima. Budući da deca imaju običaj da sve shvataju bukvalno, oni svoju projekciju straha od stranaca mogu da prebace i na učitelje, i na lekare i na policajce, i da odbiju bilo kakvu vrstu pomoći od njih. S toga, umesto da učite svoje dete o tome da su stranci opasnost, učite ga kako da prepozna i zaobiđe tzv lažne dobre ljude.

ŠTA JE ZAPRAVO LAŽNA DOBRA OSOBA?

Uopšteno, reč je o vrlo lukavoj osobi koju dete može da poznaje ili da ne poznaje, koja uvek nastoji da prekrši porodična bezbednosna pravila. To je osoba koja izgleda vrlo simpatično, i koja detetu uliva poverenje svojom pojavom. Međutim ona ima za cilj da prevari vaše dete da uradi nešto što ne bi smelo. Najočigledniji primer su dobroćudne nepoznate osobe koje su navodno izgubile psa u parku, i koje traže pomoć od deteta koje se igra na igralištu da ga pronađe. Bilo kojoj odrasloj osobi nije potrebna dečija pomoć u bilo čemu sličnom. Odrasla osoba će tražiti pomoć od odrasle osobe ako joj stvarno treba, i vaše dete to treba da zna.

CRVENE ZASTAVICE ZA PREPOZNAVANJE LAŽNIH DOBRIH LJUDI

Da biste naučili svoje dete kako da prepozna lažne dobre ljude, morate prvo sami biti u stanju da ih identifikujete. Statistike su poražavajuće u pogledu procenta dece nad kojom je izvršeno seksualno nasilje od strane osobe koja za njih nije bila stranac. Čak 90 %! Kao roditelj, morate obratiti pažnju na to sa kim su vaša deca u kontaktu i ko im se obraća. Ako neko posebno pokazuje interesovanje za vaše dete, i želi da sa njim provodi vreme nasamo, to je nešto što ne biste smeli da zanemarite. Bilo da je u pitanju učitelj matematike, porodični prijatelj, trener u školici sporta ili bilo ko drugi. I što je najvažnije, ako se vaše dete ne oseća prijatno u blizini određene osobe, shvatite ga ozbiljno.

KAKO SA DECOM RAZGOVARATI NA TEMU LAŽNIH DOBRIH OSOBA?

  • Naučite ih da nikad ne pristaju da čuvaju tajne. Ako im neko kaže da nešto treba da ostane njihova tajna, a naročito ako je to nešto zbog čega im je neprijatno ili ih to povređuje, to je znak da to ne sme da ostane tajna.

  • Podstaknite dete da sluša svoj instinkt. Ako mu nešto deluje sumnjivo, ako mu stvara nelagodu, ili je jednostavno nepoverljiv prema osobi sa kojom razovara, taj osećaj u stomaku ne bi smeo da ignoriše.

  • Naglasite detetu da je njegovo telo, njegovo vlasništvo, i da niko pa čak ni članovi porodice ne bi smeli da ih ljube i grle ako oni to ne žele.

  • Savetujte dete da u slučaju da se izgubi, vrišti na sav glas kako ni skrenulo pažnju što većeg broja ljudi na sebe. Takođe ako želi da se obrati nekom za pomoć, to treba da bude porodica sa decom.

  • Nikad, ali ni pod kojim uslovima dete ne sme da uzima slatkiš ili bilo šta drugo od osobe koju ne poznaje, koliko god simpatično delovala.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group