Vaše dete se muči sa pisanjem. Šta sad?

Možda vaše dete ima neuredan rukopis ili loše piše...

Ili je možda teško doći do ideja za olakšavanje ovog procesa. Da li je ovo prolazni problem ili nešto više? Ako ste zabrinuti da vaše dete ima problema sa pisanjem, sledite ove korake. Mogu vam pomoći da saznate sa čime se vaše dete bori i kuda dalje...

Shvatite zašto se dete muči sa pisanjem

Shvatanje problema sa pisanjem može vam pomoći da uobličite svoje brige o svom detetu. Deca mogu da se bore u dve glavne oblasti. Jedan je fizički čin prenošenja reči na papir rukopisom ili kucanjem. Drugi je izražavanje misli u pisanom obliku. Deca mogu imati problema u jednoj ili obe oblasti. Naučite kada se od dece očekuje da imaju određene veštine pisanja. To vam daje uvid u to da li se vaše dete muči više od druge dece tog uzrasta.

photo: envato

Pažljivo pogledajte rukopis vašeg deteta

Potražite obrasce u borbi vašeg deteta sa pisanjem — gde, kada i kako se problemi dešavaju. Vodite beleške o stvarima koje vam se ističu. Da li vaše dete ima problema? Da li je teško držati olovku? Da li vaše dete izbegava pisanje ili se žali na njega?

Saznajte šta se dešava u školi

Pitajte nastavnika kako vašem detetu ide pisanje na časovima. Podelite svoje beleške i opišite šta ste videli kod kuće. I saznajte da li nastavnik koristi bilo koju strategiju da pomogne vašem detetu koja bi mogla da pomogne i kod kuće.

Razgovarajte sa svojim detetom

Borba sa bilo kojom veštinom može biti frustrirajuća za decu. Razgovarajte sa svojim detetom o delovima pisanja koji su teški i objasnite da se veštine pisanja mogu poboljšati. Važno je pokazati empatiju. Recite da razumete izazove i da ste tu za podršku.

photo: envato

Razgovarajte sa zdravstvenim radnicima

Zdravstveni radnici mogu biti odličan resurs ako ste zabrinuti za veštine pisanja vašeg deteta. Ovo je posebno tačno ako se vaše dete bori sa fizičkim činom pisanja ili motoričkim veštinama. Odredite vreme za razgovor sa stručnim licem, bilo lično ili telefonom i podelite ono što ste primetili kod kuće.

Isprobajte strategije kod kuće

Možete pomoći svom detetu u pisanju na mnogo načina. Mnogi su niskotehnološki i jeftini, kao što su zanimljive drške za olovke, istaknuti papir i grafički organizatori. Tu je i tehnologija koja može pomoći, uključujući besplatne aplikacije.

Naučite šta da kažete kada vaše dete postane frustrirano i kaže „ Ne mogu to da uradim “. I dajte pohvale koje podižu samopoštovanje. Kada deca znaju da se njihove veštine pisanja mogu poboljšati, to ih može motivisati da nastave da se trude.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group