Um trudnice može uticati na ličnost bebe

Znamo već da beba nasleđuje mnogo toga od svojih roditelja.

Svaka trudnica će voditi računa o tome da se kvalitetno i redovno hrani, kako bi njena beba mogla dobro da se razvija i raste u njenom stomaku. Takođe, potrudiće se da bude aktivna, kako bi bila što zdravija i lakše se porodila kada za to dođe vreme. Međutim, malo se pažnje posvećuje tome o čemu trudnica razmišlja u toku tih 9 meseci. Još manje o tome kako njene misli utiču na bebu, kao i da li je to uopšte moguće.

Vrlo brzo, nakon što se beba rodi ona postaje mališan koji počinje da priča i hoda i njegova ličnost cveta i blista, ali odakle sve to? Da li se ličnost prenosi putem gena? Da li je beba nasleđuje od oba roditelja ili je ona njena lična? Iako je ličnost svakog od nas produkt prirode i vaspitanja, ona svoj razvoj započinje u materici.

Urađena su istraživanja na ovu temu koja pokazuju da um trudnice može uticati na ličnost bebe. Ovo predstavlja važan podsetnik budućim mamama da vode računa o svom duševnom stanju dok su u drugom stanju.

Tačno na začeću

Istraživanje je pokazalo da ubrzo nakon što žena zatrudni, embrion već ima određeni novo svesti. Iako je to na podsvesnom nivou, smatra se da beba može da skladišti informacije i pripremi se za ono što dolazi. To znači da je zaista važno da se potrudite da imate većinom pozitivne misli, već od početka trudnoće. Bebe su sklone ka tome da „upijaju“ jednako i pozitivna i negativna osećanja. Takođe, bebe reaguju trzanjem u materici na zvuke vikanja, naročito ako oni dopiru od strane majke, ali i ako se na nju viče.

Hemijski signali

Ne radi se samo o emocijama, već dolazi i do biološke promene kod bebe shodno majčinim mislima. Hemijski signali iz majčinog mozga se šalju bebi kroz placentu, a to definitivno utiče na razvoj bebe. Ovo je omogućilo istraživačima da povežu depresiju koju je majka osećala u trudnoći, sa depresijom koja dete pogađa u kasnijem periodu života.

Iskustva majki

Mnoge majke koje su imale tešku i stresnu trudnoću su potvrdile da su njihove bebe od rođenja preosetljive i da se jako teško nose sa stresom, kako postaju starije. S druge strane sve one koje su imale laku trudnoću, rađale su decu koja su bila mirna i srećna. Iz ovog je razloga važno da date prednost svemu što vas opušta u trudnoći.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group