Trambolina za decu – uklonite moguće opasnosti i rizike

Popularnost trambolina za decu poslednjih godina rapidno raste.

Osim što predstavljaju odličnu zanimaciju za mališane, pa čak i odrasle, one su i izuzetno priuštiv vid zabave koji možete postaviti u vašem dvorištu. Dok sa jedne strane skakanje na trambolini podstiče razvoj motoričkih veština kod mališana, omogućava da se oslobode viška energije i da se bave fizičkom aktivnošću na otvorenom, sa druge strane sa njima dolaze i brojni rizici od povreda.  U nastavku teksta ćete saznati koji su to načini da se ovi rizici umanje, kao i o kojim rizicima je reč.

Da li prednosti trambolina mogu nadmašiti potencijalne rizike?

Razdragani smeh i veseli uzvici su izuzetno upečatljivi ukoliko sedite u blizini neke tramboline, fizička aktivnost, razvoj centra za ravnotežu, orijentacija u prostoru i mnoge druge pogodnosti koje nudi, idu u prilog trambolinama kada vam deca zatraže jednu za vaše dvorište. Osim toga izuzetno je primamljivo, kada znate da se deca dobro zabavljaju, na jednom mestu, duži vremenski period. Roditelji tada imaju mogućnost da obave neke poslove po kući i dvorištu ili čak popiju kafu u miru dok posmatraju svoje razigrane mališane. Iako naizgled naivno, pedijatri širom sveta smatraju da treba dobro promisliti da li je kupovina tramboline zaista dobra odluka za vas i vašu porodicu!

Naime, Američka akademija pedijatara (AAP) i Američka akademija ortopedskih hirurga se snažno protivi upotrebi trambolina, posebno za decu uzrasta mlađeg od 6 godina. Prema izveštaju iz septembra 2019. godine od AAP, više od milion poseta hitnoj pomoći je zabeleženo u periodu od 2002. do 2011. godine usled povreda na trambolinama. Većina pacijenata je bila mlađa od 17 godina. Da ne bi vaše dete završilo na hitnoj, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko detalja prilikom kupovine trambolina.

Jedini aspekt koji ne može pokriti i najsigurnija trambolina, jeste živost vašeg deteta. Prema rečima Lori DeBold, doktorke medicine, potpredsednice pedijatrije u Orange Coast memorijalnom medicinskom centru, u gradu Fountain Valley, u Kaliforniji, "Nažalost, povrede na trambolinama se dešavaju upravo iz istog razloga iz kog su one i zabavne". Kako doktorka kaže, "Tačno je da dete ima neku, ali ne i potpunu kontrolu nad svojim pokretima dok skače, kao i koliko visoko skače i gde će sleteti."

Ozbiljne povrede mogu biti prouzrokovane skakanjem na trambolini

Neki od najgorih mogućih scenarija, kao posledica često neadekvatne upotrebe tramboline mogu biti oštećenja mozga, paralize ili čak smrt. Što je dete mlađe, to je opasnost da do povrede dođe, veća.

Najčešći uzrok ovih neuroloških povreda na trambolinama, prema rečima pedijatara, su padovi sa tramboline ili izvođenje salta i ekstremnih skokova. Sa tim na umu, većina zabeleženih povreda kod pacijenata se svodi na dislokacije, istegnuća, povrede glave i polomljene i naprsle kosti. Iz godine u godinu je posećenost službi hitne pomoći u porastu, baš usled ovog uzroka i vrlo često je poznavanje prve pomoći pri povredama glave upravo ono što može odigrati važnu ulogu u daljem razvoju situacije kod pacijenta.

Jedan od najčešćih primera neadekvatne upotrebe trambolina jeste kada je koristi više od jedne osobe istovremeno. Ova situacija može biti izuzetno opasna, iako nam je svima dobro poznato da je deci najzanimljivije kada skaču zajedno, gurkaju se i padaju jedni preko drugih. Iako deluje naivno, ovo može dovesti do ozbiljnih povreda, posebno kada se radi o deci različitog uzrasta koja skaču istovremeno. Čak 75% nezgoda na trambolinama je prouzrokovano situacijom u kojoj se deca sudaraju međusobno dok skaču istovremeno, prema izveštaju AAP

Drugi česti uzroci povreda su padanje sa tramboline, povrede uzrokovane oprugama ili udarac o ram tramboline, kao i gore pomenuto izvođenje salta, ekstremnijih skokova i drugih trikova. Ali ukoliko pri kupovini tramboline budete oprezniji i uvedete deci neka pravila, trambolina može biti zabavna i sigurna dečija aktivnost.

8 saveta za bezbednije korišćenje tramboline

Sada kada smo vas upoznali sa rizicima koje tramboline nose, važno je da napomenemo da je praćenjem određenih jednostavnih pravila i dogovorom sa vašim mališanima o poštovanju tih pravila, umnogome moguće sprečiti pomenute povrede. 

Dakle, ukoliko zajedno ostajete pri odluci da želite da unesete ovakvu zabavu i fizičku aktivnost u svoje dvorište, u nastavku teksta vas očekuju veoma korisne informacije kako biste maksimalno uživali u ovoj skakutavoj zanimaciji, bez negativnih posledica.

  1. Dozvoljeno skakanje samo jedne osobe na trambolini u datom trenutku

S obzirom na to da brojne studije i stručnjaci ovo ističu kao verovatno najčešći uzrok povreda prouzrokovanih skakanjem na trambolini, pored padova sa tramboline, važno je da se ovo pravilo poštuje. Kreativan način da rešite nesuglasice među klincima oko smene na trambolini, može biti odabir posebnog signala kada istekne vreme ili zanimljiv završni pokret, na koji bi sledeći skakač morao da se nadoveže. 

  1. Zabranite izvođenje salta i ekstremnih okreta

Iako izuzetno zabavni zahvati koji izazivaju oduševljenje okruženja, čak i kod starije dece, izvođenje ovih poduhvata donosi veliki rizik i može dovesti do povreda glave, vrata i povreda kičmene moždine, koje za posledicu mogu imati paralizu ili čak smrt.

  1. Kupite adekvatnu sigurnosnu opremu

Obezbedite zaštitne obloge koje potpuno prekrivaju metalnu konstrukciju, opruge i kuke sa kojima osoba koja skače može doći u kontakt dok je na trambolini i vodite računa da ih pravovremeno zamenite, ukoliko primetite neka oštećenja. Standardno ta oprema ne dolazi sa trambolinom, ali se u ozbiljnim radnjama i veb šopovima može dokupiti, a nije toliko skupa. U najgorem slučaju samo duplirajte zaštitne jastučiće i tako podignite nivo sigurnosti.

Osim toga, neophodno je da svaka trambolina poseduje zaštitnu mrežu i da se ista zakopča kad neko poželi da skače, kao i da se povede računa da se deca ne penju i ne vuku mrežu kako je ne bi oštetili i pali sa tramboline.

  1. Dobro pozicionirajte trambolinu u vašem dvorištu

Neophodno je da dobro procenite poziciju i pronađete ravno tlo na kom će stajati trambolina, kao i da u neposrednoj blizini ne bude drveća ili konstrukcija od tvrdih materijala. Ovim osiguravate stabilnost iste i sprečavate potencijalno prevrtanje usled sile koju proizvodi konstantno skakanje. 

  1. Specijalno mesto za čekanje na red

Niko ne voli da čeka red, posebno kada čeka red za neku zabavnu aktivnost! Na vama je da deci obezbedite prostor ili zanimaciju koji će im biti interesantni dok sačekaju svoj red za skakanje. Ovaj prostor bi bilo najbolje da ne bude baš u neposrednoj blizini tramboline, za svaki slučaj, ukoliko ipak dođe do prevrtanja tramboline. 

  1. Nadzor odraslih je neophodan u svakom trenutku

Iako zvuči izlišno ovo napominjati, u mnogim trenucima nam se svima dešava da odemo nešto da obavimo na brzinu i baš u tim trenucima dođe do neke nezgodne situacije u kojoj je naše prisustvo neophodno. Upravo iz ovog razloga važno je zapamtiti da je nadzor odraslih zaista neohodan u svakom trenutku, jer brzina reakcije može odigrati bitnu ulogu u daljem lečenju potencijalnih povreda, kao i sama činjenica da ste videli kako je do povrede došlo. Takođe je neophodno redovno proveravati da li postoje neka novonastala oštećenja na trambolini i pravovremenom reakcijom sprečiti povrede.

  1. Osmislite zanimljive i interaktivne igre na trambolini

Kako je neophodno utvrditi pravilo protiv izvođenja salta i drugih ekstremnih skokova, deci morate ponuditi jednako zanimljivu alternativu, tu vaša kreativnost stupa na snagu! Neki od primera igara na trambolini bi mogli biti igra memorije, gde dete koje skače izvede pokret, koji dete posle njega mora da ponovi ili iscrtavanje tramboline kredama i obeležavanje putanje skakanja, na primer ili nekog drugog kreativnog izazova. Pustite mašti na volju i razmišljajte kao mališani i zajedno ćete zasigurno smisliti super igre.

  1. Imajte u vidu temperament svog deteta

Svi smo mi različiti pa je tako, kako kod odraslih, tako i kod dece, subjektivna procena izloženosti riziku u određenoj situaciji veoma različita. Upravo se na to misli kada se kaže da je neohodno da imate u vidu temperament vaših mališana. Ukoliko imate dete koje generalno prati uputstva i oprezno je, ovi saveti će biti sasvim dovoljni da se značajno umanji šansa da dođe do povrede prilikom upotrebe tramboline. Međutim ukoliko je dete slobodnije u igri, manje svesno potencijalnih rizika, impulsivnije i odvažnije, postoji manja šansa da će pratiti uputstva koja mu date i veća šansa da situaciju proceni manje opasnom nego što zaista jeste prema članku Društva pedijatrijskih psihologa, Američke aoscijacije psihologa. Ono što vi možete da uradite jeste da prosto poslušnijem detetu date malo više prostora, a da dete koje je impulsivnije pomno pratite i usmeravate na važnost poštovanja pravila koja ste postavili. 

Porodična odluka je pala – kupujete trambolinu

U svim životnim situacijama važno je sagledati rizike i dobro proceniti okolnosti i na taj način možemo doneti dobru i trezvenu odluku, pa tako i u ovom slučaju. Ako je odluka o trambolini za vaše dvorište, nakon svih naših saveta i informacija, pala u korist kupovine ovog zanimljivog dodatka za vašu porodicu, veliki izbor, uz adekvatnu opremu možete pronaći ovde. A možete da upotpunite period iščekivanja isporuke gledajući video o montaži tramboline.

Ukoliko ste se ipak odlučili da odložite ili stopirate kupovinu tramboline, postoje neke alternativne igre u vašem dvorištu koje mogu pomoći da se vaša deca razmrdaju i oslobode viška energije na zabavan način, a neke od njih su: preskakanje vijače, igranje školice, šuge, pravljenje manjeg terena sa preprekama ili letnje prskanje na travnjaku. Sve su ovo odlični načini da ih zabavite ukoliko ste odustali od kupovine.

Nadamo se da će vam informacije koje smo prikupili za vas na ovu temu olakšati odluku i što je najvažnije omogućiti i vama i vašim mališanima da spokojno uživate u letnjim mesecima u svom dvorištu, obojenim smehom i rasterećenom zabavom.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group