Šta možete da učinite da se vaša deca osete voljeno?

Vi znate da ih volite svim srcem, do neba i nazad (kako deca obično kažu), ali da li ona to znaju?

Nije dovoljno samo voleti ta mala bića, već i naučiti kako da im tu ljubav pokažete. Deci je zaista neophodno da se osete posebnima i voljenima od strane roditelja, jer vi ste njihovi najveći junaci. Veći ste čak i od svih likova iz crtaća i bajki. Ona se ugledaju na vas i žele da budu baš kao vi kada porastu.

Međutim, mnogi roditelji ne znaju odakle da počnu kada je iskazivanje ljubavi deci u pitanju. Ali, otkrićemo vam jednu tajnu: ne morate da budete ekstra emotivni da biste svojoj deci pokazali koliko vam znače. U redovima koji slede donosimo vam predloge koji mogu učiniti da se ona osete voljeno.

Provodite vreme sa njima – Deci je potrebno zaista vrlo malo vašeg vremena da bi bila srećna. Međutim, ako u rukama držite telefon i u mislima niste prisutni, to neće ostaviti željeni efekat. Morate im pokloniti svoju nepodeljenu pažnju.

Slušajte šta imaju da vam kažu – Roditelji obično vrlo površno slušaju svoju decu. Koliko puta nakon što vam je dete nešto objašnjavalo (i rukama i nogama) vi niste imali pojma šta je reklo? Problem je u tome što odbijate podsvesno da usmerite svoju pažnju na ono što vam dete govori.

Obratite pažnju na ono što je deci bitno – Deca imaju svoja interesovanja, baš kao i odrasle osobe. Kako biste im pokazali da vam je stalo do njih, morate obratiti pažnju na ono što ona vole. To su uglavnom sitnice, ali su njima važne.

„Volim te“ se ne iskazuje samo rečima – Iako će detetu značiti da čuje da ga volite, njemu je potrebno i da to oseti putem vaših zagrljaja, nežnih dodira i poljubaca. Snažan zagrljaj kada se rastajete pri odlasku u vrtić i poljubac pred spavanje su dovoljni da ono zna da ga volite.

Nađite način da budete tu i kada niste – Ako morate da putujete zbog posla na nekoliko dana, važno je da se pobrinete da budete u kontaktu sa svojom decom. Možda ne možete lično da im čitate priču za laku noć, ali to možete uraditi preko telefona.

Ostavite im simpatične poruke u kutiji za ručak – Deca vole iznenađenja, a zaista nema lepšeg načina da svom mališanu pokažete da ga volite od toga da mu stavite neku simpatičnu poruku unutar kutije za ručak.

Stvorite jedinstvene tradicije sa svojim klincima – Deca vole da se osete posebno. Ona vole da znaju da imaju nešto što je specifično za njihovu porodicu. To može da bude bilo šta – od nošenja identičnih pidžama vikendom, do kampovanja tokom leta na istoj lokaciji.

Pitajte ih kako su provela svoj dan – Iznenadili biste se koliko su vaša deca željna da vam ispričaju šta su sve doživela u toku jednog dana. Ne propustite priliku da ih pitate kakav im je bio dan; da li su radila nešto zanimljivo; da li su stekla nove prijatelje?

Uputite im komplimente – Važno je da pronađete način da svojoj deci pokažete da ih primećujete, kao i ono što rade. Istaknite kako vam se dopada crtež vašeg mališana, kako je odlično napravio kulu od peska i kako mu predivno stoji nova košulja.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group