Šta da uradite kada vaše dete nekog drugog nazove „mama“?

Većina roditelja jedva čeka da čuje svoje dete kako ih po prvi put oslovljava sa „mama“ ili „tata“.

To je zaista jedinstven osećaj koji se ne može opisati rečima. Međutim, nakon toliko vremena kada je beba konačno naučila da kaže „mama“ i kada s ponosom to želite svima da otkrijete, može biti potpuno poražavajuće ako se ona nekom drugom obrati upotrebom te reči. Ali, pre nego što vam suze krenu od razočarenja, trebalo bi da znate da se to dešava prilično često i sasvim je u redu da ste u tom trenutku zbunjeni i da ne znate kako bi trebalo da reagujete.

Važno je da razumete zašto deca reaguju ovako

Od svog najranijeg doba, deca povezuju reč „mama“ sa nekim ko ih neguje. Samim tim nije neuobičajeno da nekog drugog nazovu „mama“, ako ta osoba brine o njima iako se ne radi o njihovoj pravoj majci. Naime, bebe ne razmišljaju o tome da je „mama“ zapravo vaša titula, već im ta reč služi da bi zadovoljile svoje potrebe. Ovo se posebno odnosi na mališane čiji rečnik je još uvek vrlo siromašan. Tek sa dve godine dete zapravo počinje da shvata značenje ove reči.

Nemojte to tako lično da shvatate

Imajući gore navedeno na umu, zaista je važno da na ovakvu izjavu vašeg mališana ne reagujete ljutnjom. Ne želite da se vaše dete oseća loše, jer radi nešto što ne shvata da je pogrešno. Kada vaše dete nekog drugog nazove „mama“, to nije nešto što bi trebalo oštro da mu zamerite. Zaista su minimalne šanse da to sve ima bilo kakve veze sa vama, odnosno ne bi trebalo da se osećate poraženo što vaše dete „misli da mu je neko drugi mama“, jer to nije istina. Umesto toga, shvatite to kao indikaciju da se vaš mališan oseća dovoljno zaštićeno i sigurno uz još nekog pored vas. Iako će vam možda biti teško da se setite razloga zbog kojih vaše dete reaguje na ovaj način, važno je da ga ne sprečavate u tome.

Kada dođe vreme da dete razume, ispravite ga na nežan način

U redu je da ispravite svoje dete kada nekog drugog osim vas nazive „mama“. Međutim, kao prvo morate se uveriti da vas ono razume šta pričate, kao i da ste za to odabrali ispravan način. Važno je da to učinite nežno i da nikako ne korite dete. Možete mu reći nešto poput: „Ne dušo, to nije mama. To je tvoja tetka/baka. Ja sam tvoja mama.“ Takođe, možete dodati da je u redu što ju je nazvao mama, jer ona tako dobro brine o njemu.

Drugi takođe mogu da učestvuju u ispravkama

Pored vas i druge osobe bi trebalo da se trude da ispravljaju grešku koju je vaš mališan napravio, nazvavši nekog drugog „mama“. Te osobe mogu pomoći vašem detetu da shvati da je titula „mama“ rezervisana za jednu osobu, jer su male šanse da će kada ga samo vi ispravljate reagovati na pravi način. Posebno je važno da dete ispravlja osoba koju je nazvalo „mama“, a koja to očigledno nije. I u tom slučaju je potrebno primeniti nežan pristup.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group