Pet joga poza koje mogu da rade i vaša deca

Ko kaže da jogu mogu da vežbaju samo odrasli?

Svakodnevno vežbanje joge podstiče vitalnost tela i celokupno poboljšanje zdravlja organizma, pa zašto i deca uz nas ne bi mogla da rade ove zanimljive vežbe?

Predstavljamo vam pet odličnih, a jednostavnih joga poza, koje deca mogu sa lakoćom da urade i koje će ih istovremeno zabaviti i učiniti ih zdravijim svakim danom.

1. Poza “drvo”

Pre nego što dete stane u ovaj položaj, treba da pronađe neku tačku ispred sebe u koju će da fokusira svoj pogled, a samim tim i balans tela. Neka stane u “planina” pozu (ispravljena kičma, skupljene noge, ruke pored tela). Iz ove poze, neka podigne ruke u visini ramena (kao grane drveta) i polako podigne jednu nogu - isturujući jedno koleno napolje i naslanjajući stopalo na drugu nogu, tik ispod kolena (ili iznad ako je fleksibilno). Uz blago i sporo disanje, dete treba da podigne obe ruke iznad glave i da zamišlja da je drvo koje neprestano raste. Polako treba da spusti ruke ispred grudi, spusti nogu i ponovi sa drugom nogom vežbu.

2. Poza “pola meseca”

Ova poza se radi takođe iz “planina” poze. Dete treba da savije gornji deo tela ka napred i da ispruži desnu ruku na pod, malo dalje od desne noge. Neka podigne levu nogu, a kada uspostavi balans, neka polako podigne levu ruku ka plafonu. Uz lagano disanje, pogled treba da  okrene ka podignutoj levoj ruci. Ponoviti sve i sa drugom rukom i nogom.

3. Poza “pas koji gleda dole”

Poza počinje tako što se treba osloniti na ruke i kolena, a prsti na nogama treba da se dodiruju. Udahnuti, a uz uzdah treba podići kukove, istovremeno ispravljajući kolena i pritiskajući pete u pod. Šake treba da se odguruju o pod i treba da budu ispravljene, a pogled upućen ka kolenima.

4. Poza “korpa”

Poza se radi na podu, na stomaku. Ruke treba da budu pored tela, sa dlanovima okrenutim ka spolja. Kolena treba da se savijaju dovoljno da se rukama uhvate oba članka. Pete treba da se dižu što više, a za njima grudi i butine, naravno uz pravilno disanje - što je više moguće.

5. Poza “položaj deteta”

Ovo će biti verovatno omiljena poza detetu jer je najlakša, a ujedno i najviše opuštajuća. Dete treba da se spusti na kolena i da mu se dodiruju palčevi na nogama. Neka sedne na pete, a zatim treba da se grudima sputi ka dole, dodirujući butine ili pod. Ruke mogu biti pored tela ili iznad glave.

V.R.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group