Navika sa kojom započinju skoro sve majke koje doje bebu, a koju bi trebalo izbegavati

Pomislili biste da je dojenje najprirodnija stvar na svetu, međutim nije sve tako jednostavno kao što izgleda.

Iako bi trebalo da ide „kao podmazano“ kada beba dođe na svet, mnoge majke se muče za tim zadatkom. Čak i kada savladaju tehniku, dojenje je proces koji traje i koji kada postane rutina, zahteva neku vrstu razbibrige. U tom pogledu mnoge majke, otkrivaju da im je njihov telefon najbolja opcija za prekraćivanje vremena u toku dojenja. Nažalost, kasno shvate da je to navika sa kojom nije lako prestati.

Danas, naši telefoni više ne služe samo za pozive, i slanje poruka. Dok držite svoju bebu u naručju i dojite je, u isto vreme možete da plaćate račune online, odgovarate na email-ove, postavljate fotografije na društvenim mrežama, pa čak i da kupujete namirnice u supermarketu koje će vam isporučiti na kućnu adresu. I to je sasvim uredu, sve dok je beba zaista mala.

PROBLEM SA KORIŠĆENJEM TELEFONA PRILIKOM DOJENJA

Kada beba napuni od prilike 6 meseci, ona postaje dovoljno živahna da je držanje telefona, nje i dojke u isto vreme zaista veliki izazov. Ona se vrpolji, pokušava da se uspravi, gleda okolo, hvata vam telefon rukicama, i negde na pola komentara na Facebook-u, ispustili ste telefon na pod. Šta se onda dešava? Ljuti ste, a vaša ljutnja ide u pravcu u kom ne bi trebalo – ka vašoj bebi. Svi znamo koliko društvene mreže znaju da opterete osobu, čak do te mere da prema svojim ukućanima bude poprilično negativna zbog nečeg što je tamo videla, ili pročitala.

PAMETNI TELEFONI STVARAJU ZAVISNOST, KOJA NADILAZI DOJENJE

Znate sigurno koliko je malo potrebno da se osoba veže za svoj pametni telefon. Međutim, veliki problem nastaje kada prestanete da dojite bebu, a navika držanja telefona u rukama većinu dana vam ostane. Ostala vam je potreba da pratite šta se dešava na društvenim mrežama, a za takvo nešto više nemate vremena. U tim momentima se suočavate sa surovom realnošću: nema više dobro poznatih vibracija i zvukova poruke ili komentara, jer je na njihovom mestu bebino stavljanje igračaka u usta, prohodavanje, padanje i sve po redu.

O NOĆNIM TERMINIMA KORIŠĆENJA MOBILNOG TELEFONA DA I NE GOVORIMO

Osim što moramo. Većina majki koristi svoj mobilni telefon i kada noću doji bebu. Međutim, kada beba zaspe, ona se ne odvaja od telefona. Korišćenje mobilnog telefona u noćnim terminima ometa naše normalne navike spavanja, a osim toga plavo svetlo sa ekrana sprečava proizvodnju melatonina i drži vaš mozak budnim. Umesto da spavate kada završite sa dojenjem, vaš mozak nastavlja da radi punom parom, i vi propuštate dragoceno vreme za spavanje.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group