Nauka tvrdi: deca nasleđuju inteligenciju od svoje majke

Celog života nas navode da mislimo da smo zapravo mešavina jednakog dela koji smo dobili od majke i od oca.

To bi bilo logično za zaključiti budući da jedna i druga strana aktivno učestvuju u stvaranju bebe. Ali, ispostavlja se da ipak nije baš tako. Prema najnovijim istraživanjima, deca inteligenciju nasleđuju od svojih majki.

Sa biološke tačke gledišta

Znamo svi da žene imaju XX hromozome, dok su muškarci oni koji imaju X i Y. Hromozom predstavlja jedan hard disk (memoriju) koji živi u našim ćelijama. On prenosi naše gene našem potomstvu. Prema studiji koja je urađena na ovu temu, naša inteligencija dolazi direktno od X hromozoma. A budući da majke imaju dva X hromozoma, duplo je veća verovatnoća da smo svoju pamet nasledili od njih. Ali, tate ne bi trebalo da budu zabrinute, jer njihov trud ipak nije uzaludan! Ista studija sugeriše da XY hromozomi doprinose fizičkom aspektu dece.

Jednostavnije rečeno, zahvaljujući majčinim genima imate “veću glavu i mozak”, a kada je otac u pitanju “jače kosti i mišiće“.

Ali, nije sve u nauci kada je pamet u pitanju

Iako dakle predispozicije za to da budete inteligentni dobijate od svoje majke putem gena, ono što je takođe bitno u toj jednačini je emocionalni odnos. On je važan za razvoj mozga, odnosno majčina ljubav i snažan odnos sa detetom su od presudne važnosti za razvoj nekih delova mozga. Naučnici su proveli 7 godina analizirajući način na koji majke imaju odnos sa svojom decom i otkrili da kada su emocionalne potrebe deteta zadovoljene, hipokampus te dece je veći za 10%, od onog kod dece čije majke su emocionalno od njih udaljene. Hipokapus je područje mozga povezano sa pamćenjem, učenjem i odgovornom po pitanju stresa.

Dakle, sledeći put kad pogledate svoju majku setite se da delite s njom mnogo više od boje očiju, kose i drugih fizičkih odlika.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group