Lekcije o bezbednosti na internetu namenjene deci

Možda ste se sami sa računarima i internetom upoznali tek u srednjoj školi, ali vaša deca danas znaju mnogo više od vas i pre nego što krenu u osnovnu školu.

Ona žive u digitalnom vremenu, okružena tehnologijom sa svih strana. Budući da jednostavno ne možete da ih zauvek držite podalje od surfovanja internetom, važno je da ih naučite kako da bezbedno koriste računare.

Bezbednost na internetu je važna tema kojoj se moramo posvetiti, kao roditelji. Internet može mnogo toga da ponudi deci različitog uzrasta, ali je važno da svojim mališanima date neke smernice po pitanju njegovog korišćenja. U redovima koji slede donosimo vam važne lekcije koje bi decu trebalo da naučite po pitanju bezbednog korišćenja interneta.

Zabranjeno je odavanje ličnih informacija – Ovo je lekcija koja se zaista ne sme propustiti. Od ključne je važnosti da decu naučite da na internetu ne odaju svoje lične podatke. Takođe, moraćete im navesti šta se sve smatra pod ličnim podacima, jer mlađem uzrastu to možda neće biti jasno. Važno je i da naglasite da ih čuvanje ličnih podataka čini bezbednima.

Podesite njihove profile da budu privatni – Ovo je dobra ideja za sve one koji koriste društvene mreže, a naročito za decu. Naučite ih kako da svoje profile podese da budu vidljivi njihovim prijateljima i nikom više. Na ovaj način povećaćete detetovu bezbednost i ono će steći naviku da to dalje radi samo. Ujedno dete izbegava mogućnost da postane žrtva maltretiranja na internetu.

Recite detetu da bi moralo da pretpostavi da sve može postati javno – Dete bi trebalo da shvati da sve što se nalazi na internetu ima potencijal da postane javno. Ovo će pomoći detetu da uvidi da na internetu nema zapravo istinske privatnosti i sprečiće ga da objavljuje nešto zbog čega bi moglo da zažali. Objasnite da ovo važi kako za društvene mreže, tako i za emailove.

Istaknite da je moguće otkriti koje su sajtove posećivali – Deca su radoznala i ta radoznalost ponekad može skupo da ih košta. Važno je da naglasite svom detetu da je moguće jasno i precizno videti šta je sve dete na mreži pretraživalo. Pokažite im to na praktičnom primeru. Ovo bi trebalo da odvrati decu od posećivanja sajtova koji nisu primereni za njihov uzrast.

Objasnite da mogu dospeti u nevolju zbog lošeg ponašanja – Ponekad deca ne shvataju da mogu dospeti u ozbiljnu nevolju ako se nedolično ponašaju dok koriste internet. Vaša dužnost je da im pojasnite šta to tačno znači. Naglasite da je maltretiranje drugih pogrešno i da mogu imati problema sa policijom, ukoliko to rade jer je moguće otkriti odakle maltretiranje dolazi.

Neophodno je poštovanje određenih pravila – Morate postaviti jasna pravila koja se tiču korišćenja računara. Jedno od njih bi trebalo da bude da uvek znate njihove lozinke, kako biste mogli da imate uvid u to šta dete objavljuje na svojim nalozima na društvenim mrežama, kao i to s kim se dopisuje. Važno je da dete zna da nemate nameru da narušavate njegovu privatnost, već da želite da se pobrinete za njegovu bezbednost.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group