Porodica - Deca

Ishrana beba u 3 koraka

Pravilna i uravnotežena ishrana beba od velike je važnosti za njihov rast i razvoj.

Svakoj mladoj majci je s toga potrebna mala pomoć kako bi optimalno znala koje vrste namirnica i u kom periodu razvoja bebe, treba istoj da ponudi. Naime, postoje tri stadijuma u toku njenog razvoja od odojčeta do malog veseljka koje sve s radošću jede. Provešćemo vas danas kroz iste i nadamo se upotpuniti vaše znanje.

Ukoliko je vaša beba navršila svojih pet meseci i pri tom do sad isključivo pila mleko (bilo vaše ili dohranu), znajte da će ubrzo biti spremna da proba i nešto drugo. Ako se sve češće trudi da bude u sedećem položaju i pokazuje interesovanje za hranu koju vi jedete, odnosno ukoliko otvara usta i imitira vaše pokrete dok žvaćete, vreme je da je upoznate sa njenom prvom čvrstom hranom.

Svakako da je dojenje ili dohranjivanje bebe potrebno nastaviti i kada beba počne da konzumira čvrstu hranu, jer je mleko u ovom periodu još uvek njena primarna hrana. Po potrebi dok se ista navikava na čvrstu kranu, mleko možete u željenom obimu dodavati u njene obroke jer joj je ono poznatog ukusa i mirisa. Faze koje slede možete koristiti kao opšte pravilo i prilagođavati ga potrebama vašeg deteta.

PRVA FAZA

Ista podrazumeva hranjenje bebe uz preporuku pedijatra tečnim kašicama koje sadrže jednu namirnicu. Najćešće se polazi od šargarepe, tikvica, pirinča, krompira ili jabuka. Ova faza se završava negde oko šestog meseca. Sve što pripremate za svoju bebu u vidu njenih prvih obroka mora da bude u dovoljnoj meri skuvano na pari, kako bi bilo lako svarljivo. Ukoliko nemate vremena da se svakodnevno bavite pripremom obroka za vašu bebu, možete pripremiti veću količinu, te istu zamrznuti u pregradama za led, i odmrzavati na šporetu po potrebi.

Prva hranjenja bebe znaju da budu stresna jer se ista susreće sa sasvim novim iskustvom. Ne dozvolite sebi da budete iznervirani ako uz sav trud beba odbija da otvori usta ili ispljune sve što joj ipak stavite u usta. Setite se da ona nikad do tad nije jela uz pomoć kašike i da je refleksno usisavala mleko, što je sasvim drugačiji pokret od onog koji sad treba da uradi.

DRUGA FAZA

Ova faza počinje od šestog i traje do osmog meseca. U ovom periodu možete da kombinujete različite vrste namirnica takođe po preporuci pedijatra, i prinosite ih svojoj bebi. Do sad bi već trebalo da se vaša beba navikla na tehnike gutanja i blage obrade hrane u ustima, pod pretpostavkom da još nema ili tek dobija svoje prve zubiće.

Preporučljivo je da bebu hranite u stolici za tu namenu, jer je u istoj najstabilnija, na taj način stvarate određenu naviku kod nje i sama postavka dete u stolicu za hranjenje u budućnosti njoj govori da se sprema nešto ukusno. U ovoj fazi beba može da proba žumance, različite vrste mlečnih proizvoda – jogurt, kiselo mleko, mladi sir, kao i meso u vidu piletine, ćuretine, teletine.

TREĆA FAZA

Treća a samim tim i poslednja faza je zapravo najinteresantnija. Hrane koju beba sad jede ima u izobilju i stvar je mnogo lakša. Vaš mališan sad već polako počinje sam da hvata kašiku i viljušku i da “lovi” hranu po tanjiru. U ovom periodu beba sme da jede sve osim alergena poput meda, jagoda i sl. U ovom periodu možete pokušati sa dodatkom nekih jednostavnijih začina jelima poput bosiljka i nane. Izbegavajte u svakom slučaju soljenje i zaslađivanje bebinih obroka.

Ž.J.

Izvor: PureWow

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group