Dezinformacije o formulama za bebe i abortusima koje su u porastu na TikTok-u

Istraživanja pokazuju da preko milijardu ljudi koristi TikTok mesečno, pri čemu svakodnevno kreira beskonačan broj video snimaka različitog sadržaja.

To bi vas moglo navesti da pomislite kako je to dobra stvar, jer sa svih strana sveta do vas mogu da dođu korisne informacije. U principu, bili biste u pravu da ogroman broj tih informacija nije lažan. Naime, nedavno je otkriveno da se poražavajuće velik broj dezinformacija širi putem ove aplikacije, ni manje ni više nego o trudnoći, abortusu i hrani za bebe.

NewsGuars je veb stranica koja je posvećena praćenju širenja dezinformacija na netu, a njen poslednji slučaj bio je praćenje onog što se objavljuje na TikToku-u. Otkrivamo je da 1 od 5 informacija koje se plasiraju putem ove platforme sadrži lažne informacije. Dezinformacije su bile najviše u pogledu toga šta neko uz pomoć “kućnih lekova” može da uradi u hitnoj situaciji.

DIY formula za bebe

Jedna takva “pomoć” bila je vezana za pravljenje formula za bebe po principu DIY kod kuće, u momentu kada je svetska kriza, pre koje je buktala pandemija, dovela do smanjenja ove vrste proizvoda na policama u radnjama. Iznenađujuće veliki broj videa objavljen je u cilju promovisanja pravljenja formule za bebe kod kuće, što je šokiralo lekare koji su se oglasili širom sveta tvrdeći kako je to vrlo opasno za bebe.

DIY lek za abortus

Slično prethodnom, pojavio se snimak sa objašnjenjem kako se prave lekovi za abortus u kućnoj radinosti. Nakon prvog usledila je gomila ovakvih snimaka koji su promovisali različite prakse za izazivanje pobačaja. Malo je reći da su lekari bili zapanjeni da neko u 21. veku pokušava da bilo kome “proda”priču da je moguće izazvati pobačaj uz pomoć peršuna i crnog pelina. Oni su nakon ovih snimaka apelovali na žene da potraže medicinsku pomoć pri neželjenoj trudnoći jer u suprotnom dovode svoj život u opasnost, ako posegnu za neki ekstremnim metodama.

Poenta je da svako može napraviti nalog na TikTok-u i objaviti video na njemu proizvoljne sadržine. Ovoj platformi je nebitno da li je video potkrepljen činjenicama ili je lažan. Njegovi algortimni će učiniti da postane viralan neverovatnom brzinom i te informacije će doći do mnogih koji se neće setiti da ih provere i ugroziće svoj ili život nekog ko im je blizak.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group