Koliko često je potrebno prati dečiju posteljinu?

Održavanje kuće čistom i urednom, može da bude prilično izazovno kada imate decu od 2-5 godina.

Uvek deluje kao da je tornado upravo prošao kroz vaš dom i da iz dana u dan imate sve manje vremena za čišćenje. Iz tog razloga nije veliko iznenađenje da se mnoge majke zapitaju (mada to neće javno priznati) „kada sam poslednji put oprala posteljinu na kojoj moje dete spava?“. Zapravo, jedno istraživanje je pokazalo da prosečna majka pere posteljinu svog mališana svakih 25 dana. Međutim, ispostavilo se da nije baš dobra ideja da čekate skoro mesec dana da biste zamenili posteljinu na detetovom krevetu.

Koliko bi često trebalo da je menjate dečiju posteljinu?

U idealnom slučaju posteljinu na kojoj dete spava bi trebalo prati jednom nedeljno ili svakih deset dana. Međutim, možda ćete morati češće da perete posteljinu u zavisnosti od potreba vašeg mališana. Ukoliko dete često ide na spavanje bez kupanja, ima običaj da jede dok je u krevetu, dešava mu se da mokri dok spava ili se bolesno, biće potrebno da češće menjate posteljinu. Takođe, učestalost menjanja zavisi i od doba godine. Leti se posteljina brže prlja, jer se deca znoje.

Opasnosti koje vrebaju ako se posteljina ne pere dovoljno često

Ne samo da čista posteljina pruža dobar osećaj, već obezbeđuje i miran san. Postoje brojni rizici koji su povezani sa prljavom posteljinom na dečijem krevetu, a najčešći su:

Alergijske reakcije – Deca su generalno osetljivija na alergije, posebno u svom najranijem uzrastu. Naime, koža oslobađa oko 500 miliona ćelija dnevno, od kojih mnoge ostaju na čaršafu dok dete spava. Ćelije kože mogu privući grinje koje se njima hrane. Izmet iz grinja može izazvati alergijske reakcije. Što češće perete posteljinu, to je rizik od alergija manji.

Iritacije kože – Nežna dečija koža je sklona iritacijama. Brojni faktori koji ne smetaju starijim mališanima i odraslim osobama, mogu dečiju kožu da učine iritiranom. Neredovno menjanje posteljine doprinosi iritacijama na koži. Jastuci odnosno jastučnice na njima su najproblematičniji jer zbog nakupljene prljavštine mogu dovesti do pojave ekcema, pa čak i akni kod dece.

Gljivične infekcije – Ukoliko kućni ljubimci spavaju u krevetu sa vašim mališanom, postoji rizik od dobijanja infekcije uzrokovane gljivicama. Kućni ljubimci poput pasa mogu biti prenosioci različitih vrsta gljivica, a ređe pranje posteljine povećava rizik od toga da se dete razboli.

Češće razbolevanje -  Češćim pranjem posteljine uklanjaju se zaostale klice i bakterije sa kreveta, dok se dužim periodima između pranja povećava rizik od razbolevanja. Naime, sve što ostavite na krevetu vašeg mališana od njegove odeće do ranca za vrtić, dovešće do toga da bakterije koje se nalaze na ovim stvarima pređu na detetovu posteljinu, razmnože se i izazovu bolest.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group