Kako se boriti protiv ujeda insekata i kada se obratiti lekaru?

Ujedi buba su neprijatni bez obzira na to koliko imate godina.

Međutim, svakom roditelju još teže pada kada vidi da je njegovog mališana ujeo komarac ili neki drugi insekt. Simptomi koji vam govore da je dete zadobilo ujed neke bube su crvenilo, svrab, bol i mala crvena tačka. Bebe i deca do dve godine su osetljivija o starijih mališana, tako da nisu ni lekovi i tretmani koji se u ove svrhe mogu koristiti sasvim bezbedni za njih.

Kako tretirati ujed insekata kod dece?

U većini slučajeva ujedi insekata nisu opasni i mogu se tretirati kućnim lekovima, što uključuje:

Hladne obloge – Korišćenje hladne obloge može doneti trenutno olakšanje prilikom ujeda. Kockice leda zamotane u čistoj peleni ili gazi mogu vam poslužiti u ove svrhe.

Antihistaminik – Ova vrsta lekova može ublažiti simptome alergija. Potrebno je proveriti sa farmaceutom u apoteci koji od njih su preporučljivi deci starijoj od dve godine. Međutim, nije ih preporučljivo davati mlađim mališanima bez saglasnosti lekara.

Kućni lekovi – U kući postoji niz stvari koje možete upotrebiti da ublažite simptome koji su se pojavili usled ujeda insekata. Među najefikasnijim od njih su: bosiljak, med, beli luk, crni luk, majčina dušica, ovsena kaša, sirće, alea vera, prašak za pecivo i čaj od kamilice. Ukoliko znate da je dete alergično na neke od ovih namirnica, ne bi trebalo da ih koristite za tretiranje ujeda.

Kada je potrebno obratiti se lekaru?

U retkim slučajevima može doći do anafilaktičkog šoka usled ujeda bube. Reč je o teškoj, po život opasnoj alergijskoj reakciji, koja se može razviti u roku od svega nekoliko sekundi po ujedu. Simptomi uključuju poteškoće sa disanjem, stezanje u grlu, nepravilan rad srca, tešku iritaciju na koži, gubitak kontrole nad bešikom i snižen krvni pritisak. Rizik od pojave ovog šoka je veći kod dece koja pate od alergija i astme. Hitnu medicinsku pomoć je nužno potražiti ako se primete gore navedeni simptomi. Takođe, ukoliko dete dobije groznicu, ima problema sa gutanje, nerazgovetno priča, žali se na bol u grudima ili preterano otekne po celom telu, nužno je što pre otići kod lekara.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group