Kako deca postaju narcisoidna?

Deca koja imaju previsoko mišljenje o sebi, imaju veću mogućnost da razviju narcizam kod sebe zato što ih upravo njihovi roditelji nesvesno uče tome.

Roditelji koji „uvećavaju važnost“ svoje dece, verujući da su ona „božiji dar čovečanstvu“ – teže da vaspitaju decu tako da misle da imaju preteranu superiornost, otkrili su naučnici.

„To dolazi prirodno“, rekao je Bred Bušmen, profesor komunikacije i psihologije na Univerzitetu u Ohaju. „Mnogi roditelji misle da su njihova deca specijalna i da zaslužuju specijalan tretman. Međutim kada naša deca dobiju taj specijalan tretman, ona počinju da misle kako zaslužuju više i da su bolja od ostalih.“

U drugu ruku, jednostavna roditeljska „toplina“ je dovoljna da dete razvije zdravo samopouzdanje koje ne vodi ka narcizmu. „Dobro je biti ljubazan i mio roditelj, ali nije okej ako svoje dete tretirate kao da su bolja od ostale dece.“ zaključio je Bušmen. „Svi koje upoznamo su u nečemu bolji od nas, a činjenica da smo svi ljudska bića nas čini jednakima."

Dva deteta sa krunama na glaviphoto: envato

Naučnici koji su napravili istraživanje sa decom i njihovim roditeljima, došli su do saznanja da su deca, čiji su roditelji imali razmišljanje „moje dete je specijalnije od drugih“, "završila" kao neko ko je previše ubeđen u njihovu važnost.

Sa druge strane, roditelji koji su deci pružili samo toplinu i ljubav i čije razmišljanje je bilo „moje dete zna da ga ja volim“, podigli su decu koja imaju zdravo samopouzdanje i realistično znanje i razmišljanje o njihovom „mestu“ na svetu.

Roditelji bi trebalo da podržavaju decu i da pohvale čak i neuspele napore, ali moraju da paze da te pohvale budu u skladu sa situacijom; ne previše, ali ne i manje.

A kako vi vaspitavate svoju decu?

Mali dečak sa krunom na glaviphoto: envato

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group