Kako da se kao majka jednog deteta oslobodite osećaja krivice što ste završili s rađanjem?

Neverovatno, ali istinito je to da je društvo u stanju da nam nametne brojne osećaje krivice na leđa.

Pod njihovim teretom gotovo da možemo i da zaboravimo koju ulogu zapravo igramo u celoj priči. Kao majka jednog deteta, zaista nema razloga da se osećate krivima što ste završili s rađanjem, niti da objašnjavate drugima zašto ste tako odabrali. Zaslužujete štaviše, da ne osećate pritisak društva po tom pitanju.

Donošenje odluke o broju dece, ponekad može da bude komplikovano. Nekad roditelji unapred znaju koja je idealna veličina njihove porodice, dok se ti planovi neretko menjaju usled okolnosti koje su van njihove kontrole. Brojna istraživanja pokazuju da je jedno dete izbor broj jedan većine savremenih žena iz mnogih razloga. Na vrhu liste su troškovi koje deca potežu za sobom, odsustvovanje s posla, ekonomska nesigurnost i ogroman stres. Međutim, biti deo kluba „jedno dete i kraj“, bilo da je to voljna odluka ili ne, nažalost dovodi do toga da sa svih strana slušate kritike na svoj račun. Postavlja se pitanje: kako naći svoj mir u toj situaciji?

Razmotrite svoju specifičnu situaciju

Svaka porodica je drugačija i postoje brojni faktori koji utiču na njenu veličinu. Finansije, ravnoteža između privatnog i poslovnog života, kao i sam način života i prostor u kom porodica živi igraju važnu ulogu u odluci o broju dece. Ono što dobro funkcioniše za jednu porodicu, ne mora nužno i za drugu. Trebalo bi da znate da ste doneli dobru odluku zadržavši se na jednom detetu, ako ste već prešli kritičnu granicu za rađanje ili ste imali problema sa začećem prvi put. Takođe, ako smatrate da ne biste bili u stanju da se brinete o više dece, zbog zdravstvenog stanja jedno dete je ispravan izbor.

Odvojite stigmu od realnosti

Bez obzira na to šta vi lično mislili po pitanju toga da imate samo jedno dete, činjenica je da postoje brojni mitovi koji se vezuju za jedince u porodicama. Mnogi smatraju da je „sindrom jednog deteta“ onaj koji „proizvodi“ razmaženu, asocijalnu decu zaokupljenu sobom. Takođe, tu su i neprivlačni nadimci koji se daju ovoj deci poput „samotnjaka“, što je dovoljno da se roditelji zabrinu za budućnost svog mališana. Međutim, sve su to opšti utisci, koji nisu potkrepljeni činjenicama. Društvo uživa u tome da stvara stigmu oko stvari koje dovoljno ne razume ili smatra neobičnima. Studije pokazuju da deca koja su jedinci u porodici obično imaju jaču vezu sa roditeljima, a da im u odnosu na onu koja imaju brata ili sestru nedostaje samo činjenica da odrastaju s drugom decom. To bi značilo da su razlike prisutne, ali da nisu toliko negativne.

Razmišljajte u pravcu količine ljubavi koju će vaše dete dobiti

Bez brata i sestre u priči, vaše dete ne mora da se takmiči sa nekim za vašu pažnju. Iako se kao roditelj možete naći pred izazovom da li da svom detetu budete prijatelj ili roditelj, važno je da njegovu dobrobit imate na umu kada odlučujete o tome. Takođe, moglo bi se dogoditi da osećate krivicu, što svom mališanu niste podarili brata ili sestru kada on više ne bude želeo da se igra sam, ali uz drugu decu u vrtiću ili školi, zaista je nepotrebno sebe da mučite ovim pitanjem. Ono što ćete bez svake sumnje moći da mu obezbedite je vaša bezuslovna ljubav.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group