Kako da pomognete detetu da se izbori sa anksioznošću?

Ako ste nekad patili od anksioznosti, verovatno imate par trikova u rukavu kako da sebe smirite.

Ali, oni mogu biti potpuno beskorisni ako je vaše dete obuzeo nekontrolisan strah. Ako ste ga na primer doveli na igralište i ono jednostavno ne želi da se pridruži drugoj deci u igri, mogli biste biti iznenađeni takvom reakcijom. Dete je međutim u tom trenutku preopterećeno i ne može da čuje reči koje mu upućujete da ga smirite. Anksioznost ponekad zaista zna da bude vrlo “opipljiva” i nezahvalna kao protivnik. Iz ovog razloga potražili smo mišljenje dečijih psihologa u pogledu toga kako pomoći detetu koje se bori s anksioznošću.

Kao prvo – prepoznajte znake anksioznosti

Postoje šanse da ste primetili da nešto nije u redu sa vašim detetu u poslednje vreme i da su u igri velika, osećanja, ali da ne znate u čemu je konkretno problem. Zapravo, prilično je uobičajeno da deca koja doživljavaju anksioznost ne znaju da se izraze dovoljno da bi opisala svoj strah, što znači da ćete morati da čitate između redova. Ono na šta je potrebno da obratite pažnju su žalbe deteta na česte bolove u stomaku, mučninu i probleme s probavom. Takođe, na toj listi se nalaze i poteškoće pri uspavljivanju i spavanju, kao i konstantni osećaj umora.

Ostanite smireni

Najvažnije od svega je da ostanete smireni, ako primetite znakove anksioznosti kod svog deteta. Dakle, bitno je da prihvatite da ono sada prolazi kroz izazovan period i da ne paničite zbog toga. Prema rečima psihologa oko 20 % dece se rađa sa anksioznijim temperamentom, što znači da su podložnija osećaju stresa i zabrinutosti. Mozak deteta koje se bori sa ankioznošću nije sposoban za donošenje logičnih zaključaka, što znači da dete ne može da kontroliše svoje ponašanje. Ali, iako ne možete da kontrolišete ponašanje anksioznog deteta, niti ono to može da uradi, možete da se pobrinete da vi budete smireni.

Ponudite detetu nešto za smirivanje

Kada primetite da anksioznost preovladava važno je da svom mališanu ponudite nešto za smirivanje. Gutljaj vode može da bude jako uspešan trik, kao i kockica crne čokolade. Nekoj deci pomaže kada zapevaju sa majkama, ali ništa gori nije ni snažan zagrljaj.

Prihvatite njegova osećanja

Važno je da ne umanjujete osećanja svog mališana, iako vam ona ne prijaju. Recite mu da razumete kroz šta prolaze i da ste tu da mu pružite svu moguću podršku i pomoć. Umesto da pokušavate da poreknete, popravite ili promenite to što dete oseća, jednostavno mu dajte do znanja da ste…shvatili.

Oterajte anksioznost

Anksiozni mališani moraju da nauče da duboko dišu kada se osećaju uznemireno, kako bi oterali osećanja koja ih opterećuju. Možete im svojim primerom pokazati kako se to radii  dati im ključ za problem koji kada se dogodi, ona znaju da reše i kada niste kraj njih.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group