Kada su sunčevi zraci štetni za zdravlje deteta

Prednosti i štetnosti sunčevih zraka za zdravlje deteta su od interesa za mnoge roditelje.

Sa dolaskom proleća i dugo očekivanog toplog leta boravak deteta na svežem vazduhu i suncu je neizbežan. Razmislite o prednostima i manama boravka na suncu i saznajte kada su sunčevi zraci korisni za telo deteta.

Pre nekoliko decenija, dokazano je da oštećenje ozonskog omotača izaziva zdravstvene probleme, jer je povećan nivo sunčevog zračenja.

Uticaj sunca: kada su sunčevi zraci korisni za dete

Svi znaju da sunčevi zraci povećavaju imunitet kod dece. Pored toga, ultraljubičasti zraci, koji se nalaze u direktnom sunčevom zračenju, doprinose proizvodnji vitamina D u telu koji je neophodan kao prevencija ozbiljnih bolesti kao što su rahitis i anemija. Sunčevi zraci povećavaju krvni pritisak, šire krvne sudove i poboljšavaju metabolizam.

Kada su sunčani zraci štetni po zdravlje?

Međutim, postoji i šteta od sunčevih zraka. Sunce može izazvati ne samo ozbiljne opekotine, već i opasne bolesti. Na kraju krajeva, deca nemaju sopstvenu zaštitu od podmuklog ultraljubičastog zračenja. Penetirajući se u dublje slojeve kože, mogu izazvati pigmentaciju, opekotine, a pored toga sunce može prouzrokovati sunčanicu.

Dete i sunce: mere predostrožnosti

Da biste zaštitili dete od upoznavanja sa "lošim" suncem i sklopili prijateljstvo sa "dobrim", morate poštovati određena pravila.

Najmanje do treće godine ne treba pustiti bebu sa nezaštićenom kožom pod direktne sunčeve zrake. Deca starija od 4-5 godina mogu boraviti na suncu ali je ramena i leđa najbolje pokriti odećom. Takođe, dete treba da nosi naočare za sunce. Ukoliko odbija da nosi naočare, možete kupiti Panama šešir sa širokim obodom. Usput, na taj način ćete ubiti dve ptice jednim kamenom - zaštititi od sunca oči i kosu deteta.

Kada izađete sa detetom u šetnju, zapamtite:

Najkorisnije vreme za sunčanje je jutarnje - do 11 sati i vreme nakon 17:00.

Prvog dana boravak na suncu treba ograničiti na 10 minuta, a drugog - 15 minuta i tako dalje.

Deci takođe treba kozmetika za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom. Sunce može izazvati dehidraciju. Ishrana treba da sadrži negazirane napitke: sokove, vodu, kefir. Kefir takođe može biti koristan za saniranje opekotina, ako u medicinskom ormanu iznenada nemate sredstva za lečenje opekotina.

M.L.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group