Greške koje bi trebalo izbeći prilikom kupanja bebe

Vreme za kupanje je fantastična prilika za povezivanje bebe i njenih roditelja.

Ali, uz sve što je potrebno zapamtiti o ovoj rutini poput mera bezbednosti, vrlo lako se mogu potkrasti greške i najiskusnijim roditeljima. Iz ovog razloga dobro bi bilo da imate na umu koje su to potencijalne greške koje mogu da pokvare jedno tako prijatno iskustvo.

Takođe, ako je pred vama prvo kupanje vašeg mališana, razumljiva je doza nervoze i uzbuđenja koja je umešana u celu priču, zbog čega je zaista bitno da se na vreme „naoružate“ svim neophodnim informacijama. U redovima koji slede otkrivamo vam najčešće greške koje se mogu dogoditi prilikom kupanja beba:

Prečesto kupanje bebe – Pedijatri tvrde da bebe ni bi trebalo kupati svakodnevno. Ukoliko se oglušite o ovaj savet, može se dogoditi da oštetite nežnu barijeru na bebinoj koži, zbog čega ona može postati sklona ekcemima. Tri puta nedeljno je sasvim dovoljan broj kupanja.

Nedovoljna priprema za kupanje – Deo bezbednosti vezan za kupanje odnosi se na to da budete spremni da ga sprovedete u delo od početka do kraja. To bi značilo da pri ruci imate sve što vam je za takvo nešto potrebno. Jednostavno nije prihvatljivo da na pola kupanja odlazite u drugu prostoriju po peškir za bebu.

Upotreba pretople ili previše hladne vode – Ukoliko se dogodi da u kadicu za kupanje sipate vodu neodgovarajuće temperature, ne samo da će to biti neprijatno iskustvo za bebu, već može doći i do ozbiljnih posledica. U idealnom slučaju temperatura vode bi trebalo da je oko 36 stepeni.

Upotreba nepotrebnih preparata za kupanje – Budući da danas na tržištu možemo da nađemo na stotine proizvoda za negu beba, nije iznenađujuće da roditelji često preteraju i upotrebe pri jednom kupanju sapun, šampon, kupku i balzam za bebu, što zaista nije poželjno. U takvim slučajevima može doći do ozbiljnih iritacija i osipa na koži.

Upotreba mirisnih proizvoda za kupanje – Veoma je važno da budete vrlo selektivni pri kupovini proizvoda za kupanje i negu beba. Iako neke kupke i šamponi, zaista predivno mirišu, ako nemaju deklaraciju da su dermatološki bezbedni za bebinu kožu, njih bi trebalo preskočiti. Najpoželjniji su prema savetu pedijatara proizvodi bez ili sa vrlo blagim mirisom.

Sušenje bebe nakon kupanja na pogrešan način – Ukoliko se dogodi da beba nije na adekvatan način osušena nakon izlaska iz kadice, može se dogoditi da njena telesna temperatura naglo opadne. Stručnjaci upozoravaju da u tim slučajevima može doći i do hipotermije zbog čega je zaista važno bebu utopliti i dobro obrisati nakon kupanja.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group