Da li je zamrzavanje jajnih ćelija dobra odluka?

Sve više savremenih žena čeka sa odlukom da ostane u drugom stanju.

Prosečna starost prve trudnoće približila se (opasno) 30. godini života žene, što sa sobom donosi brojne potencijalne opasnosti. Kao rezultat čekanja sa stvaranjem porodice, stopa plodnosti u svetu doživljava svoj pad.

Šta se zapravo događa?

Danas, više nego ikad pre žene dobijaju podršku da imaju sve – od obrazovanja, preko karijere do mogućnosti putovanja svetom bez osvrtanja. Međutim, dok se okrenete ta decenija mladosti od 20.-30. godine nestane za tren oka. Možda će vas kao grom iz vedra neba pogoditi reči vašeg ginekologa na rutinskom pregledu, da je bolje da požurite sa rađanjem dece ako želite da ih imate, jer vam se broj jajnih ćelija smanjuje. Ali, imate samo 31 godinu?!

Postavlja se pitanje šta ako jednostavno kraj sebe sve do sad niste imali osobu sa kojom biste želeli da imate dete? Šta ako je ni sada nemate? To nas dalje dovodi do dileme da li bi trebalo da razmišljate u pravcu zamrzavanja jajnih ćelija?

Iako se vrlo lako može dogoditi da već sutra upoznate nekog s kim ćete poželeti da imate decu i da iza sebe ostavite svu ovu dilemu oko zamrzavanja jajnih ćelija, za takvo nešto zaista nema garancije. Nažalost, poražavajući je broj žena koje prolaze kroz različite oblike veštačkih oplodnji i doživljavaju razočarenje za razočarenjem, jer im ne polazi za rukom da ostanu u drugom stanju i održe trudnoću. To neretko dovodi i do razvoda brakova i nezadovoljstva na ličnom planu.

Iako bi u teoriji bio idealno da ste svoju ljubav upoznali nakon srednje škole, proveli sa njom godine na fakultetu, zaposlili se u struci, venčali se i dobili dete, to u praksi obično nije tako. Nisu svi srećne ruke da pronađu svog idealnog partnera u svojim 20-tim godinama. Mnogi se upoznaju tek nakon 45. godine i žive srećno do kraja života. Mnogi imaju iza sebe nefunkcionalan brak, brojne pobačaje uzrokovane stresom i pronađu svoju srodnu dušu tek kasnije u životu, a kao nagradu za istrajnost i veru u ljubav dobiju priliku da rode dete.

Nažalost, ne možemo znati šta nam budućnost nosi, a vreme je ono koje upravlja situacijom. Na pitanje „da li da zamrznete jajne ćelije?“ možda nema jedinstvenog odgovora za sve, ali bi neki najbliži bio: ako idete kad tridesetoj godini, a niste upoznali pravu osobu, onda je to ispravna odluka. Čak i da se dogodi da vam ne zatrebaju, odnosno da ostanete trudni prirodnim putem, ipak ste na vreme reagovali i imali rezervni plan.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group