Da li Deda Mraz zaista postoji? – šta odgovoriti kada deca pitaju?

Deda Mraz, Uskršnji zeka, Zubić vila – svi su satkani od iste bajkovite tkanine.

Nema roditelja koji svoje dete ne podstiče da veruje u to da magija postoji. Lepota mašte, snaga verovanja i magijskog razmišljanja daje deci krila. Dok su deca sasvim mala ne razmišljate toliko o tome da ćete jednog dana morati da kažete – istinu. Kako možete da budete sigurni da je dete spremno da čuje nefiltriranu istinu? Da li postupate ispravno kada prekidate detinjstvo, jednom rečju?

Ono što je činjenica jeste da deca neprimetno odrastaju. Ljupka igra pretvaranja preko noći postaje nešto što više nije tako zabavno, a to je laganje. Deca u dobi do sedme godine, najčešće ne mogu da naprave jasnu razliku između fantazije i stvarnosti, tvrde psiholozi. Pa opet, svako dete je priča za sebe, i po tonu njegovog glasa ali i po načinu na koji je postavilo pitanje, možete da zaključite da li ono već zna odgovor, i kakav očekuje da on bude. Ako ste još prošle godine videli dozu sumnje u detetovom pogledu kada je dobilo poklon ispod jelke od „Deda Mraza“, ove godine je zaista vreme da priznate.

Međutim, ako iz dubine svoje duše osećate da magija treba da deluje još neko vreme, sačekajte sa istinom. Deda Mraz je bezopasna laž, i nikad nećete naići ni na jedno dete koje je patilo jer je saznalo da on ne postoji, smatrajući pritom svoje roditelje lažovima. Štaviše, mnogi stručnjaci na polju pedagogije ističu kognitivne i društvene prednosti verovanja. Budući da smo konstantno okruženi stresnim situacijama i da su praznici vreme kada nam je zaista potrebno malo magije, dakle ne samo deci, već i nama samima, verovanje u Deda Mraza je – opravdana laž, dokle god možete da je izgovarate.

Dok pomažete vašem detetu da piše pismo Deda Mrazu, u kom mu otkriva svoju novogodišnju želju, i gleda da li u snegu ima tragova irvasa i sanki, vi sa njim stvarate neprocenjive uspomene za čitav život. One su vrednije od svih sitnih laži koje su se našle u celoj priči.

Ali da, biće i situacija koje nećete moći da kontrolišete poput onih kada vaše dete oda tajnu o nepostojanju Deda Mrazu drugom detetu na igralištu, ili dođe sa tim saznanjem iz vrtića. U tim situacijama bacite koplja i recite kako stvari zaista stoje.

Ž.J.

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group