Retro ultra-šik elegancija Saint Laurent SS'23

Novu kolekciju u blizini Ajfelovog tornja predstavio je brend Saint Laurent...

Kada se većina modnih kuća i nadolazećih luksuznih brendova već okrenula putu Generacije Z koja zna kako želi da se oblači, čak i figurativno, modna kuća Saint Laurent deluje kao da tek sada pravi svoje prve korake. 

Ili bolje rečeno, čini se, za sada, da brend na to ne obraća nikakvu pažnju. Kuća insistira na pariskoj eleganciji i modi koja naglašava ženstvenost predstavljajući bezvremenske siluete i dizajne, često izvučene iz bogatog nasleđa brenda. Entoni Vakarelo, koji je 2016. preuzeo ulogu kreativnog direktora, čini se da je pronašao idealnog pratioca i nastavak svoje estetike.

Kolekcija Saint Laurent SS'23 dolazi, još jedne sezone, da potvrdi da je ultra-šik elegancija nešto čemu brend nastavlja da teži.

Saint Laurent kolekcija je predstavljena na Place de Trocadero (Palais de Chaillot) u Parizu, sa koje se, naravno, pruža pogled na Ajfelov toranj, koji stalno zauzima počasno mesto u svim revijama na otvorenom ove modne kuće. Za potrebe revije postavljeno je parisko okruženje koje je uključivalo fontanu, stepenice, zlatnu statuu sa logom YSL, reflektore koji su bili fokusirani isključivo na modnu pistu (dok je osvetljenje ostalo nisko iznad sedišta publike) i orkestarska muzika. Tako francuski, tako Saint Laurent!

U međuvremenu, Entoni Vakarelo je u bekstejdžu otkrio da je njegova kolekcija inspirisana plesačicom modernog plesa i koreografkinjom Martom Grejem, posebno njenom solo koreografijom „Lamentation” iz 1930. Ako se makar potrudite da pogledate video njenog nastupa primetićete sličnost kostima koreografkinje odnosno elastični komad tkanine cilindričnog oblika, koji je Grejem koristila jer je još više naglašavao brzinu pokreta i okretnost njenog tela. Vakarelo je, naime, govoreći o „Lamentation” kao polaznoj tački za kreativno razmišljanje svoje kolekcije, naglasio da je „ovo imalo radikalan uticaj na vizuelnu kulturu i modu, koja prevazilazi kontekst plesnog prostora, ali i vremena”.

U kolekciji su dominirali kaputi od kože, vune i tvida i haljine isključivo maksi dužine, koje skoro da dodiruju zemlju, dok su ramena na kaputima i jaknama prilično naglašena. Paleta boja striktno prati isti protokol, čiste elegancije i šik minimalizma: braon, karamel tonovi, ljubičasta i tamnocrvene nijanse, maslinasta i tamnoplava, zajedno sa bezvremenskom crnom i belom, nude se u monohromatskoj, „ton-sur-ton“. Odvažni zlatni nakit, kao što su naušnice sa kopčom - takođe reference iz prošlosti kuće - dodaju poslednji dodir sofisticiranosti, zajedno sa satenskim cipelama sa visokom potpeticom i minimalističkim sandalama sa kaiševima.

Vrhunska elegancija koju nude kolekcije Saint Laurent, sa pečatom Entonija Vakarela, postavlja osnovu za stil koji, dok se razvija, ostaje veran svojim vrednostima: neodoljivom ženskom šarmu i nesalomivoj, neprobojnoj šik estetici.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group