Oda Mademoiselle Chanel - Haute Couture FW 2022/23

Ako vas je Chanel kolekcija visoke mode za sezonu jesen/zima 2022/23 podsetila na prethodnu kolekciju modne kuće, to je zato što je umetnička direktorka Viržini Viar tako želela.

"Zamislia sam reviju visoke mode jesen-zima 2022/23 kao nastavak prethodne, ostavljajući dodatni prostor za eksperimentisanje“, izjavila je Viar u saopštenju koje prati predstavljanje kolekcije i njenu saradnju sa ličnostima kao što je umetnik Gzavije Vejlhan koji je ponovo bio zadužen za dekor prostora, kompozitor Sebastjen Telije i Chanel ambasadorka Šarlot Kaziragi koji su učestvovali i potom potvrdili ovaj izbor.

Ovog puta, međutim, u kreativnom procesu su učestvovali i Farel Vilijams, koji je otvorio reviju svojom muzikom i manekenka Vivijen Roner, koja je učestvovala u filmu koji je Gzavije režirao.

"Težim prirodnom izgledu. Odeća ostaje lagana, ženstvena, dizajnirana da se nosi. Nisam mogla da zamislim sebe da to radim na drugi način“, rekla je Viar povodom kolekcije. A to se lako uočava na siluetama, dizajnu i teksturama koje drže visoku lestvicu apsolutne elegancije, ne postavljajući bilo kakvu dilemu da li, gde i kako mogu da se nose.

Stoga, protagonista Haute Couture kolekcije za sezonu jesen-zima 2022-23. postaje amblematični deo ženskog osnaživanja i simbol kuće Chanel: žensko odelo. U stvari, želeći da oda počast osnivaču kuće, Mademoiselle Chanel, ženi koja je unela inovaciju u žanr, Viar se vraća u tridesete godine prošlog veka za inspiraciju: „U ovoj novoj kolekciji postoje odela i dugačke haljine koje je Mademoiselle Chanel dizajnirala 1930-ih: pripijene su uz telo ali sada imaju robusnija ramena.“

Kada je reč o paleti boja dizajnerka je koristila jarko zelenu, khaki, ​​bež, roze, i poprilično crne i srebrne nijanse koje daju „svakodnevnu“ dimenziju odeći.

Ženska odela sa maksi tankim suknjama i dugim plisiranim haljinama nisu jedina referenca na Gabrijelu Šanel. Povodom navršetka 90 godina od stvaranja prve i jedine kolekcije „Bijoux de Diamants“ 1932. godine od strane Mademoiselle Chanel, Viar odlučuje da koristi u nekim od izgleda ogrlice iz jubilarne kolekcije nakita.

Još jedna veza koja se može naći između nove Chanel haute couture kolekcije i prethodne, su kaubojske čizme koje nude preokret u izgledu u kombinaciji sa dugim suknjama i upućuju na konjički centar Etrier de Paris, koji je bio domaćin revije: „Ove čizme odražavaju prethodnu reviju visoke mode koju je otvorila Šarlot Kaziragi na svom konju“, objasnila je Viar.

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group