Dior FW22: kada se tehnologija susretne sa elegancijom rađa se „Nova era“

Dior FW22: kada se tehnologija susretne sa elegancijom rađa se „Nova era“

Pogledajte galeriju
Broj slika: 8

Marija Gracija Kjuri sarađivala je sa italijanskom kompanijom za sportsku opremu D-Air Lab na kolekciji koja označava novu eru za budućnost francuske kuće.

Nedelja mode u Milanu predala je „palicu“ Nedelji mode u Parizu, koja je poslednja stanica meseca mode za period jesen/zima 2022/2023. Grad svetlosti od juče je u centru naše pažnje, a na programu prvog dana su bila dva velika imena: kuća Dior koju predvodi Marija Gracija Kjuri i kuća Saint Laurent, na čijem je umetničkom kormilu Entoni Vakarelo.

Sa svojom novom kolekcijom ready to wear za sledeću jesen, Marija Gracija Kjuri otvara vrata novoj eri zbog čega je kolekcija predstavljena pod nazivom „The Next Era“.

Očaravajući modeli energično su šetali ogromnim prostorom, baštama Jardin des Tuileries pored muzeja Luvr. Zidovi su bili ukrašeni slikama sa potpisom umetnice Marijele Betineski koja voli da oživljava ženske portrete od 16. do 19. veka, dajući poseban naglasak njihovom izgledu.

Umetnička direktorka kuće, Marija Gracija Kjuri, ponovo je pokušala da kroz svoju novu kolekciju spoji prošlost, sadašnjost i budućnost i to uspeva zahvaljujući svom bezgraničnom talentu i saradnji sa Laboratorijom za dinamičku autonomiju i inteligentnu robotiku (D-Air). Moda i tehnologija udružuju snage i to je evidentno od početka revije kada se u mraku pojavljuje visokotehnološki bodi sa LED osvetljenjem koji podseća, kako napominje dizajnerka, na „organski sistem vena i arterija”.

Nastavak se pokazao jednako spektakularnim sa stajlinzima koji su jedinstveno balansirali između tehnologije i inovacije, ali i ženstvene i na kraju elegantne estetike modne kuće Dior. Mnogi komadi su bili dekorisani tehničkim detaljima koji su podsećali na pametne gadžete, dok su se drugi izdvajali po prslucima i jastučićima za ramena, od trendi korseta koji su postavljani preko haljina i kaputa do neonskih rukavica.

Kjuri je redizajnirala kultni Bar blejzer dodatkom visoke tehnologije koja kontroliše vlagu tela i zagreva ako je to potrebno. Iste tehnologije primenjene su i na prsluke i jakne koje se pojavljuju u kolekciji, dok bajkerske jakne i rukavice koje prate različite izglede dolaze sa štitnicima na rukama. Ove sezone Kjuri takođe redizajnira legendarne Dior štikle u saradnji sa Rodžerom Vivijeom, osiguravajući njihov visokotehnološki identitet dodavanjem kaiša za zglob. Kolekcija je generalno izrađena od neočekivanih materijala kao što su tehnička vodootporna trikotaža i najlon.

Ali, nova Dior kolekcija za sledeću jesen nije bila samo eksperiment sa novim tehnologijama. Elementi moderne ženstvenosti kao što su kožni i korseti od čipke, kaiševi sa džepovima koji obezbeđuju praktičnost, asimetrične suknje koje stvaraju različit utisak u zavisnosti od toga sa koje strane ih gledate (duge, kratke, prave ili plisirane), ženske crne haljine, trenč mantili, karirani kaputi, teksas komadi sa cvetnim dezenima, ali i prozirne maksi haljine koje dolaze kao lagani večernji predlog, činile su kolekciju koju odlikuje snažno raspoloženje. Što se tiče palete boja kolekcije, ona se zasnivala uglavnom na neutralnim nijansama sa akcentima u smelim bojama.

Da bi ublažili ovu agresivnu privlačnost nove Dior žene, korišćeni su biseri i kristali koji ostaju nepromenjeni elementi Dior nasleđa. Pored blistavih traka za glavu i ogrlica sa bisernim priveskom, fokus je na veličanstvenim „kragnama“ koje su nošene u kombinaciji sa dugim belim haljinama.

Dragulji su takođe omaž kolekcionarskoj strasti gospodina Diora, koji u svom radu kao avangardni modni dizajner nikada nije zaboravio da crpi inspiraciju iz lepote prošlosti.

« 6 7 8 Pogledajte galeriju 2 3 4 »

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group