Chanel je predstavio Haute Couture kolekciju proleće/leto 2022

Za reviju Chanel, pariski Grand Palais se pretvorio u hipodrom.

Revija je otvorena spektakularnim nastupom Šarlote Kaziragi na konju (unuka Grejs Keli se bavi jahanjem od detinjstva) uz muzički nastup Sebastijana Telijea. Spektakularnu scenografiju za reviju tematskim skulpturama kreirao je umetnik Gzavije Vejan. Njegova dela se porede sa avangardom dvadesetih godina prošlog veka, a sama kolekcija je prožeta atmosferom ovog perioda.

Haljine sa niskim strukom - sa karnerima, resama ili vezene perjem - podsećaju na devojke iz Getsbi perioda. Dužina kostimskih suknji, prema zapovestima tadašnje mode, dosežu do sredine potkolenice. Pripadaju im čuvene dvobojne „Meri Džejn cipele” - Gabrijela Šanel ih je smislila upravo 1920-ih, kada su svi plesali čarlston i bilo je potrebno da cipele čvrsto drže stopalo.

„Ideja za reviju je potekla iz dugogodišnje želje da radim sa umetnikom Gzavje Vejlhanom. Njegove reference na konstruktivizam me podsećaju na one koje su vodile Karla Lagerfelda“, kaže kreativna direktorka brenda Chanel, Viržini Viar.

"Sviđa mi se ovaj susret različitih generacija, vremenskih perioda. Pored kreiranja kompleta za reviju sa referencama na avangardu 1920-ih i 1930-ih, Gzavje Vejlhan je želeo da radi sa Šarlotom Kaziragi. Njegov umetnički univerzum je pun konja, a Šarlot je vešt jahač."

Sebastijen Telije svirao je na ogromnim instrumentima koje je izumeo sam umetnik. "Gzavije i Sebastijen su prijatelji. Zajedno sa Šarlot, oni čine porodicu CHANEL, kojom volim da budem okružena.”

Ovaj dekor, omaž estetici svetskih izložbi, poslužio je kao okvir u kome se Virdžini Viard osećala apsolutno slobodno.

"Geometrijski oblici su me naterali da se okrenem kontrastima, još većoj lakoći i svežini: prozračnim haljinama koje lebde kao okačene, puno resa, makramea, svetle čipke, tvida, raznobojnih dugmadi sa dragim kamenjem.“

I, naravno, prisutna je ženstvenost: ružičasti sako od tvida sa belim prugama, kaiševi od bele čipke izvezeni perlama ili srebrnim lančićima...

"Jedan od ključnih elemenata je haljina u potpunosti izvezena kamelijama od crnih, belih i koralnih perli, koja se može nositi sa malim crnim sakoom“, kaže Virdžini Viar.

„Naravno, takve reference pripadaju i Gabrijeli Šanel. To je kao razgovor koji prelazi vreme."

All Rights Reserved. | 2009 - 2022. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group